door SV © De Weekbode

>> I apologize but this text is only available in Dutch.

Première-voorstelling ‘Allé Ali’ van Bruno De Lille

De naam zegt je wellicht niets, tenzij je van Wevelgem bent, maar daar zou wel eens verandering kunnen in komen. Bruno De Lille (22) is in de kabaretwereld aan zijn debuut toe en serveert in eigen gemeente de première van Allé Ali op donderdag 15 februari in het kultureel centrum Guldenberg om 20u.15.

Wevelgemnaar Bruno De Lille, geboren op 2 juli 1973, volgt momenteel het derde (van de vier) jaar voordracht aan het Conservatorium in Antwerpen. Maar zijn besluit staat vast. De lange blonde krullen op zijn knikker willen de haren van een kabaretier worden. Bruno heeft ook ambitie om bij de radio aan de slag te gaan.

Voordracht is weliswaar geen kabaret, maar het lijkt erop. Joël en Marie, zijn ouders, hadden zoonlief graag ingenieur zien worden -‘met een diploma op zak kan je nog altijd… ‘- maar Bruno’s dromen gingen een andere richting uit.

Harde leerschool

Hoe word je nu kabaretier als je er in Vlaanderen geen specifieke opleiding kan voor volgen? Bruno De Lille: “In het RITS ondervond ik dat regisseur worden toch niet je dat is. De daaropvolgende twee jaar aan het Brusselse Conservatorium leerden me dat akteur en kabaretie toch twee erg verschillende dingen zijn. Gebuisd dus. Onder impuls van Bruno Schevernels, gewezen BRT-omroeper en docent voordracht, waagde ik het er dan maar zelf op. Ging achter de computer zitten en schreef Enkele reis, halve prijs naar Cuba. Een voorstelling met politiek cabaret, absurde toestanden, liedjes… Met Dominiek Klopterop schuimde ik zo’n twintig Vlaamse jeugdhuizen af en de reakties waren vrij goed.”

“Een harde leerschool, maar vooral een effektieve. Intussen had ik BIS Produkties aangeschreven, de vzw uit Hove (Antwerpen) die ook o.a. Kommil Foo, Els De Schepper en Bart Van den Bossche promoot. BIS zag er brood in om me te lanceren en verleden jaar schreef ik mijn tweede tekst. In Allé Ali hoor je me gewoon vertellen, zonder liedjes maar bijwijlen met muziek op de achtergrond. Ik opteerde voor iemand die totaal kansloos blijkt, maar toch alles naar hartelust kan krijgen. Er steekt ook een stukje van mezelf in. Wat ik in feite wil meegeven, is dat je in het leven zelf initiatief moet durven te nemen en dat je best niet altijd wacht tot ma of pa met een voorstel op de proppen komt.”

Voor de regie en vele andere dingen repeteerde Bruno samen met Arlette Sterckx. De tekst werd een echte voorstelling. Na enkel try-outs, o.a. eentje in Gullegem, werd Allé Ali van 100 naar 75 minuten herleid. De premièrereeks is volop aan de gang. Deze week trad hij al op in het Ateliertheater van PC Arenberg in Antwerpen, vandaag 9 februari is hij te zien in het Burgcentrum in Gent.

Migrantje

Ali is een klein migrantje uit Afrika. Samen met ma, pa en tien oudere broertjes woont hij in ‘Migrije’, zeg maar. Inderdaad een betere start van je leven kan je je moeilijk voorstellen. Ali’s vader is werkloos, gokverslaafd en zit meer bij de hoeren dan bij zijn vrouw. Inderdaad, een leukere papa kan je je moeilijk voorstellen. Na zijn overlijden kan mama haar opluchting dan ook nauwelijks verbergen. Voortaan kan ze haar kinderen opvoeden zoals zij het wil, maar dat loopt niet van een leien dakje. Vooral met Ali – gelukkig verongelukken zijn tien broers – heeft ze problemen en uiteindelijk moet ze hem wegjagen, met spijt in het hart uiteraard. Inderdaad…

De wereld is aan de durvers, denkt Ali, en hij komt naar België om koning te worden, door bievoorbeeld te trouwen met kroonprins Filip… Noch de politie, noch de pastoor, noch Albert II kunnen hem stoppen. Waarde landgenoten, hier komt Ali, de eerste zwarte koning der Belgen. Wie, wat, waar, waarom, hoe en wanneer? Allé Ali geeft alle antwoorden enne… hoe slechter het gaat, hoe leuker het wordt!

Toegangskaarten voor de première in Wevelgem kosten 200 fr. In voorverkoop in Guldenberg (tel. 056/40.12.40) of 250 fr. Aan de ingang. Met keuze-abonnement betaalt men slechts 150 fr. Prijsvermindering van 25 fr. Voor min 25-jarigen, plusdriepas en leden van Ziekenzorg.

09-02-1996