Mannelijke HUB-studenten krijgen het uitdrukkelijke advies zich voor doopactiviteiten niet langer als vrouw verkleden en omgekeerd, want “bepaalde groepen vinden dat provocerend.” Het advies komt er na de verkrachting van een mannelijke student vorige maand. Staatssecretaris Bruno De Lille vindt dit “een verkeerd signaal”.

“Ik vind dat de HUB hier een compleet fout signaal de wereld instuurt. Ze legt door deze reactie, op zijn minst impliciet, de schuld voor de verkrachting bij het slachtoffer. ‘Hij had zich maar niet als vrouw moeten verkleden, hij had kunnen weten dat dit bij sommige mensen als provocerend overkomt’ … Pardon? En is dat een reden om aangevallen of verkracht te worden? En wat met transgender-mannen en -vrouwen? Moeten zij zich ook maar laten ‘bijsturen’?”, vraagt De Lille zich af.

“Als maatschappij moeten we net klaar en duidelijk aan de slachtoffers laten zien dat ze gesteund worden en naar de daders reageren dat hun gedrag onaanvaardbaar is en dat ze streng gestraft zullen worden”, vervolgt De Lille. “Je zou denken dat de boodschap na de discussies over seksisme, geweld tegen vrouwen en holebi’s intussen door ieder weldenkend mens zou gedeeld zijn. Tot mijn grote ontgoocheling stel ik vast dat dat niet het geval is. Hier past volgens mij maar één reactie voor de HUB: onmiddellijk een bericht uitsturen waarbij men toegeeft een vergissing te hebben begaan.”

Lees meer op Brusselnieuws.be