door LB & BDB © De Morgen

De inschrijvingen voor Nederlandstalige middelbare scholen in Brussel zullen volgend jaar via loting verlopen, in plaats van om ter snelst. ‘Het nieuwe systeem bewijst vooral hoe krap het onderwijs zit’, reageert het GO! weinig enthousiast.

Het inschrijvingssysteem voor het Brusselse Nederlandstalig secundair onderwijs verandert volgend jaar: het systeem met tijdsregistratie wordt vervangen door een loting. Nu komt het immers aan op snelheid: de eersten die zich online aanmelden, krijgen een plaats. Daardoor zitten de populairste scholen meteen vol.

“Het huidige systeem, met scholen die al na drie seconden volzet zijn, is eigenlijk ook een loterij”, zegt Petrus Van den Cruyce, de voorzitter van het Brusselse Lokaal Overlegplatform (LOP) secundair. Het systeem is volgens hem ook onrechtvaardig, want wie een groot netwerk kan inzetten of een snellere computer kan gebruiken, heeft meer kans.

Het nieuwe systeem gaat in vanaf schooljaar 2018-2019. “De computer genereert voor elke leerling een getal. Die getallen worden vervolgens at random geordend”, legt Van den Cruyce uit.

(…)

Het GO! is minder enthousiast. “Dit systeem is niet eerlijker dan zoals het nu is: in beide gevallen speelt toeval en geluk en deze zet geeft vooral aan hoe krap het Brussels Nederlandstalig onderwijs zit en wat voor een nijpend gebrek aan plaatsen er is.”

Want dat er met allerlei inschrijvingssystemen gewerkt moet worden, komt vooral door het nijpende plaatstekort in de Nederlandstalige secundaire scholen. De capaciteitsmonitor van de Vlaamse Gemeenschap verwacht daar een tekort van 2.767 plaatsen tegen 2020-2021.

Iedereen is het eens dat vooral daar de knoop ligt. Bruno De Lille van Groen vindt een loting eerlijker, maar: “Zelfs met de plannen die er al zijn, zullen er nog 1.000 plaatsen tekort zijn. Dan maakt het niet uit wat voor systeem je opzet.” Bij Vlaams Belang vrezen ze vooral dat de loting de onzekerheid voor ouders en leerlingen alleen maar groter zal maken. “Je hebt dan helemaal niets meer zelf in de hand.”

Het hele artikel lees je hier: http://www.demorgen.be/plus/inschrijving-nederlandstalig-secundair-onderwijs-wordt-loterij-b-1489624802868/