door WS © De Gentenaar

>> I apologize but this text is only available in Dutch.

Gent

“Allé Ali” van en door Bruno De Lille. Regie: Arette Sterckx. Gezien op vrijdag 9 februari in het Burgcentrum, Burgstraat, Gent.

In de huid van een kleurling kruipen die dan nog koning der Belgen wil worden, het lijkt wat veel voor een enkele cabaretier. Toch klaarde de jonge Westvlaming De Lille die klus in een goede vijf kwartier en was de herkenning groot.

Zijn tweede kabaretprogramma Allé Ali brengt de opgang van de jonge migrant Ali, die met ouders en tien oudere broers in Afrika woont. Hij lijkt de weg op te gaan van de overige gezinsleden, de weg die onherroepelijk naar het stempellokaal leidt. Het cynisme viert dan ook hoogtij. Met een uitgestreken gezicht neemt Ali iedereen op de korrel die het goed of slecht voorheeft met zijn land.

Ontwikkelingshelpers, Artsen zonder Grenzen, anti-aidsprogramma’s: volgens Ali hollen ze alle hopeloos achter de feiten aan. Alleen – toppunt van sarkasme – zijn vaders dood brengt verandering in zijn leven.

Koning

Ali wordt door zijn straatarme moeder het huis uitgezet en beslist dan maar om koning te worden. Missionaris “Dementius” schrijft hem een aanbevelings- annex chantagebrief gericht aan de minister van buitenlandse zaken, die op school ooit op jongensvriendelijke praktijken werd betrapt door de pater.

Het hoeft geen uitleg dat De Lille met zo’n pakket toestanden wil om zich heen kan schoppen, waarbij hij wel eens open deuren intrapt. Toch is hij voordrachtkunstenaar genoeg om verrassend uit de hoek te komen met frisse woordspelingen en -verdraaiingen. Maar wanneer hij bewust wil choqueren, durft hij soms over de schreef te gaan. Welke inhoud er schuilgaat achter “debielen in een beschutte werkplaats stopkontakten te laten testen met de vingers” moet zelfs de meest verbitterde cynicus ontgaan.

Enige wereldvreemdheid mag men een conservatoriumstudent wel gunnen, engagement vergt hoe dan ook een steviger basis dan Bruno De Lille in zijn nog jonge leven heeft kunnen leggen. De aanzet werd alvast in Allé Ali gegeven: “Zoeken is beter dan vinden, worden is beter dan zijn.”

14-02-1996