Persmededeling Groen

Opnieuw passeert Brussel een trieste mijlpaal: dit jaar kunnen volgens het Lokaal OverlegPlatform (LOP) 1291 kinderen niet terecht in een Nederlandstalige school terwijl ze dat wel wilden. Er is bovendien geen enkel zicht op waar die kinderen dan wel terechtkomen. Op die manier worden de Brusselse kinderen twee keer in de steek gelaten.

De cijfers van het LOP betekenen jaar na jaar, ook voor wie de situatie goed kent, telkens opnieuw een schok. Begin dit jaar kregen 2.852 ouders te horen dat ze in geen enkele van de door hen gekozen scholen terecht konden. Daarvan blijkt nu dat 1.291 kinderen dit schooljaar ook effectief niet ingeschreven zijn in een Nederlandstalige school in Brussel of in Vlaanderen. Het LOP schat dat er zelfs 600 kinderen zijn die helemaal niet op school terechtkomen. Deze schokkende vaststelling kan eigenlijk maar één antwoord krijgen: er moeten massaal nieuwe scholen bijgebouwd worden, zowel langs Nederlandstalige als langs Franstalige kant.

Bruno De Lille, Brussels parlementslid (Groen) en voorzitter van de commissie Onderwijs in de VGC: “We horen het bevoegde VGC-collegelid wel zeggen dat hij 10 miljoen zal uittrekken maar dat is bijlange niet voldoende. Zeker niet als we weten dat er binnenkort ook in extra secundaire scholen moet geïnvesteerd worden. Bovendien krijgen we intussen signalen vanuit Vlaanderen dat men daar op de rem gaat staan. Alleen gaat het hier niet over luxe-investeringen maar over een basisvoorziening voor onze maatschappij. Eigenlijk duwt men vandaag honderden Brusselse kleuters in een levenlang miserie.

Helemaal erg wordt het wanneer we ook nog moeten horen dat niemand weet wat met deze kinderen gebeurt: zitten ze in het Franstalig onderwijs of is de stap naar school uitgesteld en blijven ze thuis. Ondanks het feit dat enkele jaren geleden een “taskforce” werd opgericht om dit probleem aan te pakken, hebben de Vlaamse en Franse gemeenschap nog steeds geen akkoord over de uitwisseling van gegevens.

Elke Van den Brandt, Vlaams Parlementslid (Groen): “We hebben de indruk dat de betrokken ministers al tevreden zijn als de taskforce af en toe eens samenkomt. Wij willen echter snel resultaat zien: het is onze plicht werk te maken van een systeem waardoor we zeker weten dat elk kind naar school gaat. Vandaag missen we namelijk een belangrijk element in de strijd tegen ongelijkheid en trouwens ook in de strijd tegen spijbelen.”

Groen vraagt dan ook snel voldoende scholenbouwmiddelen om elk Brussels kind naar school te kunnen laten gaan en eist dringend een herlancering van de Task Force onderwijs tussen beide gemeenschappen.

Contact:
Bruno De Lille, VGC-raadslid en voorzitter Commissie Onderwijs
Elke Van den Brandt, Vlaams Parlementslid