door Jan Temmerman © De Standaard

Gerichte lastenverlagingen ter waarde van minimaal 3 miljard euro moet zorgen voor de creatie van 60.000 jobs. Die bijdrage moet geleverd worden door de allergrootste vermogens en onze fiscaliteit rechtvaardiger maken. Dat is de boodschap van voorzitster Meyrem Almaci op de nieuwjaarsreceptie van Groen in Brussel.

‘2014 was het jaar van de oproep naar eerlijke bijdrage van de grootste vermogens. 2015 wordt het jaar van de ‘Tax shift’. De lat ligt voor Groen op minimaal 3 miljard euro die we gebruiken om met gerichte lastenverlagingen 60.000 jobs te creëren. 3 miljard euro bijdrage uit de allergrootste vermogens om onze fiscaliteit rechtvaardiger te maken.’

De boodschap van Meyrem Almaci op een druk bijgewoonde nieuwjaarsreceptie in de Brusselse Sint-Gorikshallen was niet mis te verstaan. De beruchte tax shift is wat Groen betreft dit jaar een certitude. In een oproep aan de voorzitters van de meerderheidspartijen, richtte ze zich onder meer tot Bart De Wever (N-VA): ’75 procent van je achterban steunt de vraag naar een eerlijke fiscaliteit. Waar wacht je op?’

Ondanks de gruwel van de aanslagen op Charlie Hebdo was de Groen-voorzitster gunstig gezind. Volgens haar is het antwoord op extremisme niet nog meer extremisme. Almaci pleitte dan ook voor meer openheid en meer democratie, zonder naïviteit.

De Vlaamse groenen konden op hun nieuwjaarsreceptie terugblikken op een voor de partij geslaagd 2014: een verkiezingsoverwinning, meer parlementsleden, een boeiende voorzittersverkiezing, een groeischeut op vlak van leden en een goede start in de parlementaire oppositie.

‘Zekerheid en perspectief’

Volgens Almaci staan we vandaag op een tweesprong tussen de dogmatici die hardnekkig vasthouden aan oude recepten, en de doeners, die met frisse blik de uitdagingen van de toekomst aangaan. ‘Als groene partij kiezen we voor het laatste. Een politiek met ambitie. Wij kiezen voor zekerheid en perspectief.’

(…)

Van Besien

De in september als partijvoorzitter verkozen Almaci werd ingeleid door haar running mate in die verkiezing en huidig ondervoorzitter Jeremy Vaneeckhout. Hij riep de uitgaande voorzitter Wouter Van Besien op het podium om hem te bedanken voor bewezen diensten.

Na afloop riep Meyrem Almaci partijkopstukken Bart Staes, Björn Rzoska, Bruno De Lille, Elisabeth Meuleman en Kristof Calvo op het podium voor de groepsfoto.

Het hele artikel vind je hier: http://www.standaard.be/cnt/dmf20150124_01491921