door Tom Ysebaert & Peter De Lobel © De Standaard
De Leopold II-tunnel is er zo erg aan toe dat hij helemaal gestript moet worden. Drie jaar werk, minstens 150 miljoen euro kosten. Het Brussels Gewest zoekt een privépartner om dat te doen.De Leopold II-tunnel – die van de basiliek naar het centrum loopt – mag dan een van de jongere tunnels zijn (hij dateert van 1986), hij is toch het zorgenkind van Brussel.
Het beton verkeert in lamentabele staat. Insijpeling en vooral dan van dooiwater met strooizout blijkt een verwoestend effect gehad te hebben. En dan moeten de testresultaten van 1.500 stalen nog bekend raken.
Er worden binnen de Brusselse regering vraagtekens geplaatst bij de constructie van toen, maar niemand lijkt geneigd nog naar de schuldigen op zoek te gaan.
(…)
De werken zullen in 2018 beginnen en over zeker drie jaar gespreid worden. De tunnel zal alleen ‘s nachts en in het weekend afgesloten worden. Alleen op schoolvakantiedagen zou hij overdag dicht kunnen.
De totale kostprijs voor de renovatie van de andere tunnels (DS 29 januari) wordt op 523 miljoen euro geschat. Over hoe dat betaald zal worden is er nog geen beslissing. De hele mega-operatie wordt in een meerjarenplan gestopt dat Smet in maart voorlegt.
Een robbertje vochten de politici gisteren ook uit over een masterplan voor de tunnels dat de dienst Brussel Mobiliteit in 2013 al afleverde. Daarin stonden al netjes alle gebreken opgesomd, en werden scenario’s voor een aanpak gesuggereerd. Maar er gebeurde niets mee. Schuldig verzuim, oordeelde MR-fractieleider Vincent De Wolf.
‘Het rapport is blijven steken in het stadium van de kabinettenwerkgroepen’, gaf toenmalig minister van Openbare Werken Brigitte Grouwels (CD&V) toe. ‘De schuld van Groen en Ecolo in de regering. Zij waren gekant tegen investeringen in tunnels. Liever dan met het hele plan bot te vangen heb ik delen ervan wel kunnen realiseren.’
‘Te gek voor woorden’, reageerde Bruno De Lille (Groen), toen staatssecretaris voor verkeersveiligheid. ‘Als de veiligheid in het gedrang was, keurden we de voorstellen wel goed. Grouwels had maar moeten doorduwen, ze moet ons niets verwijten.’
Dat de groenen geen grote tunnelliefhebbers zijn, klopt wel. ‘Die lokken auto’s naar het centrum en dat kan de toestroom niet slikken. Daarom pleiten wij voor een afbouwscenario. We moeten het geld in alternatieven zoals openbaar vervoer stoppen.’
Ook Yvan Mayeur (PS), burgemeester van de stad Brussel, vindt de tijd rijp ‘voor een globale aanpak van de Brusselse mobiliteit’. ‘Als we én de metro willen uitbouwen, wat deze stad nodig heeft, én de tunnels renoveren, dan hebben we twee keer zoveel geld nodig.’ Tot dusver zijn de Brusselaars geen vragende partij voor meer geld.
In het Brussels parlement buigt vanaf maandag een bijzondere commissie zich over de tunnelproblematiek. Ze moet tegen 30 april een verslag klaar hebben. Begin volgende week bekijkt de Brusselse regering ook of een tijdelijke heropening van de Stefaniatunnel bij middel van een noodconstructie mogelijk is.
Het hele artikel lees je hier: http://www.standaard.be/cnt/dmf20160129_02098984