door © Belga / De Tijd

De Brusselse groenen, socialisten, DéFI en het cdH dringen erop aan niet-Belgen ook stemrecht te geven bij de gewestverkiezingen. Ze dienden een voorstel van resolutie in het Brussels Parlement in. Dat kreeg groen licht in de bevoegde parlementaire commissie. Zo’n resolutie roept het federale niveau op na de verkiezingen van 26 mei ook aan niet-Belgen stemrecht te geven voor de gewestelijke verkiezingen.

Vandaag kunnen niet-Belgen die vijf jaar in ons land verblijven enkel stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen. ‘Brussel is een echte wereldstad. Ruim een derde van de Brusselaars heeft niet de Belgische nationaliteit. Zij mogen nu niet stemmen, terwijl de beslissingen die het gewest neemt op hen evenveel impact hebben als op de Brusselaars met de Belgische nationaliteit. Het is tijd hen ook op gewestniveau mee beslissingsmacht te geven’, vinden Bruno De Lille (Groen) en Magali Plovie (Ecolo). Voor Caroline Désir (PS) gaat het om ‘een grote democratische stap vooruit’.

Niet alle partijen zijn voor. De MR stemde tegen, Open VLD onthield zich en de N-VA, die geen stemrecht in de commissies heeft, zal ook tegenstemmen in de plenaire zitting. 

Het hele artikel lees je hier: https://www.tijd.be/nieuws/archief/Linkse-partijen-voor-regionaal-stemrecht-niet-Belgen/10110866