door DV © Brussel Deze Week

>> I apologize but this text is only available in Dutch.

“Niemand is tevreden”, dat is de conclusie van gemeenteraadslid Yvonne Smekens (VLD) voor wat betreft de beslissing van het schepencollege van de stad Brussel om een transitterrein voor woonwagenbewoners in te richten in de deelgemeente Haren. Schepen van Gelijke Kansen Bruno De Lille (Agalev) verdedigt de beslissing met hand en tand.

Heel Haren is volgens Smekens gekant tegen de aanleg van een transitpark voor woonwagenbewoners. “Vergelijk de reacties met het protest vorige zomer toen de zigeuners aan de Chopinstraat in Neder-over-Heembeek parkeerden”, aldus Smekens. Maar dergelijke toestanden vermijden is nu net de bedoeling van de aanleg van een omheind zigeunerspark, aldus burgemeester Freddy Thielemans (PS). Over het aantal zigeuners die er een (tijdelijke) standplaats zullen vinden, doen ondertussen de wildste geruchten de ronde. Zo zouden er 2000 een standplaats krijgen, terwijl Haren zelf maar 4000 inwoners telt. Maar dat is onzin, zo onderstreept het schepencollege. Het gaat over maximum twintig woonwagens die er twee tot drie weken mogen staan, ten laatste over een paar weken moeten gemeentelijk reglement klaar zijn.

“Wij creëren geen probleem, we lossen het probleem van wildparkerende woonwagenbewoners op”, zo zeiden De Lille en Thielemans. OCMW-voorzitter Yvan Mayeur (PS) zei dat het OCMW van de stad Brussel een paar terreinen in Ukkel bezit, misschien kan ook die gemeente er een inrichten, want een terrein volstaat niet. Er wordt in Brussel al 30 jaar gesproken over een terrein voor woonwagenbewoners. De stad Brussel klopt zich dan ook op de borst dat ze de eerste overheid is die er werk van maakt. Omdat het terrein als transit bedoeld is, zullen de woonwagenbewoners geen recht hebben op het leefloon, aldus nog Mayeur.

07-11-2002