door CVS © Belga / Het Nieuwsblad

>> I apologize but this text is only available in Dutch.

Gewezen Vlaams minister-president Luc Van den Brande (CD&V) mag op 17 oktober de erepenning Albert De Cuyper niet in het Brusselse stadhuis ontvangen. 

Het schepencollege heeft aan het Vlaams Komitee Brussel (VKB) laten weten dat het afziet van eerdere toezeggingen en de zaal niet langer ter beschikking stelt.

Het VKB ziet een politiek manoeuvre en dreigt met gerechtelijke stappen indien het college niet bijdraait.

Het VKB kent jaarlijks de erepenning De Cuyper toe aan mensen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de Vlamingen in Brussel of voor de internationale positie van het Nederlands. De uitreiking van de erepenning vindt al tien jaar plaats in het stadhuis van Brussel. Ook voor dit jaar had de stad haar toelating gegeven.

Maar maandag liet het schepencollege het VKB per brief weten dat de uitreiking niet langer in het stadhuis kon doorgaan. Het college gaf geen motivatie voor die beslissing.

,,Luc Van den Brande krijgt de prijs voor zijn inzet rond het rapport Nabholz-Haidegger bij de Raad van Europa. We vermoeden dat sommige politici, zoals FDF-voorzitter Olivier Maingain (die in de Brusselse gemeenteraad zit) hierachter zitten,” zegt VKB-voorzitster Els Grootaers.

De Brusselse Vlaamse Schepen Bruno De Lille verklaarde intussen op de regionale zender TV-Brussel dat de beslissing werd genomen ,,omdat het college niet dezelfde waarden deelt als het VKB en een andere kijk op het samenleven van de gemeenschappen in Brussel heeft.”

,,We hebben een advocaat in de arm genomen. Indien er donderdagmiddag geen nieuwe toelating is, zullen we de stad voor de rechtbank dagen,” kondigt Grootaers aan. 

Het hele artikel lees je hier: https://www.nieuwsblad.be/cnt/nbra09102002_033

09-10-2002