door © Belga / Knack

Meer dan de helft van de Nederlandstalige Brusselse regeringsleden en parlementsleden zijn zeker van een herverkiezing in het Brussels Parlement, zo becijferde het persagentschap Belga. Van de 17 parlementsleden, 2 ministers en één staatssecretaris zetten er vijf een punt achter hun (nationale) politieke carrière, moeten er twee hun zetel vanop de lijstduwersplaats verdienen en verhuizen er twee naar Vlaanderen.

Uit onderzoek waar De Standaard over bericht, blijkt dat bij de federale verkiezingen gemiddeld 48,5 procent van de Kamerleden plaats moeten ruimen voor personen die bij de voorafgaande stembusslag niet rechtstreeks verkozen waren.

In het Brussels Parlement zal de N-VA-fractie na 26 mei de grootste verandering doormaken. De partij rekent op enkele bijkomende zetels, maar enkel lijsttrekker Cieltje Van Achter blijft. Fractieleider Johan Van den Driessche en Liesbet Dhaene stoppen met politiek.

Ook bij Groen is Arnaud Verstraete de enige zekere blijver. Hij staat tweede na Elke Van den Brandte. Fractieleider en oud-staatssecretaris Bruno De Lille moest zich tevreden stellen met de lijstduwersplaats en is dus niet zeker van een verlengd verblijf. Annemie Maes kreeg geen verkiesbare plaats en gooide ontgoocheld de handdoek in de ring.

Bij sp.a zijn minister Pascal Smet en stemmentrekker Fouad Ahidar op drie zo goed als zeker van hun zitje. Fractieleider Jef Van Damme kiest voor zijn schepenambt en Hannelore Goeman trekt de Vlaamse lijst.

Open Vld heeft deze legislatuur met vijf zetels de grootste Nederlandstalige fractie. Fractieleidster Els Ampe verhuist naar Vlaanderen en René Coppens stopt. De lijst wordt getrokken door minister Guy Vanhengel, gevolgd door de Brusselse parlementsleden Carla Dejonghe, Khadija Zamouri en Stefan Cornelis.

Bij het Vlaams Belang mag Dominiek Lootens zich opmaken voor de viering van een kwarteeuw verblijf in het Brussels Parlement. Bij CD&V is staatssecretaris Bianca Debaets lijsttrekker en maakt ook parlementslid Paul Delva vanop twee kans om zijn zetel te behouden. Lijstduwster Brigitte Grouwels maakt weinig kans.

Het hele artikel lees je hier: https://www.knack.be/nieuws/belgie/meer-dan-helft-nederlandstalige-brusselse-mandatarissen-zeker-van-herverkiezing/article-belga-1447247.html