Persbericht Groen

Groen reageert boos op het nieuwe uitstel voor de Brusselse metro. “Omdat de Brusselse regering de vergunningsdossiers te traag behandelde, er maar niet in slaagt om snel een beslissing te nemen rond de bescherming van de Riga-square en de contacten met de federale regering niet optimaal zijn, loopt de vertraging op,” zegt Bruno De Lille, fractieleider voor Groen in het Brussels Parlement. “Uit de hoorzitting leiden we af dat 2028 nauwelijks nog haalbaar is en dat is een ramp voor de Brusselaars die nu elke dag lijden onder mobiliteits- en luchtvervuilingsproblemen.”

De commissie infrastructuur van het Brussels Hoofdstedelijk Parlement organiseerde vandaag een hoorzitting met vertegenwoordigers van Beliris en de MIVB. Toen de parlementsleden wilden weten of een oplevering in 2028 (of vroeger zoals de regering aankondigde) nog realistisch was, antwoordde men ‘De datum 2028 is eerder voluntaristisch en vereist dat iedereen snel beslissingen neemt en goed samenwerkt’.

Als we weten dat de Brusselse Regering er maar niet in slaagt een beslissing te nemen ivm de klassering van de Riga-square (waardoor een deel van de vergunning voor de metro niet kan gegeven worden) en dat men voor het bekomen van de andere vergunningen tot nu toe al 3 jaar nodig had ipv de 2 jaar die voorzien was, ziet het er dus naar uit dat de bewoners van het Noorden van Brussel niet voor 2030 van de metro zullen kunnen gebruiken maken.

Bruno De Lille (Groen): “Onze Regering blijft echter doen alsof de werken zelfs nog in 2025 kunnen afgewerkt zijn. Men neemt zijn dromen voor werkelijkheid maar bedriegt op die manier de Brusselaars. Wie realistisch is, weet na vandaag dat het dus nog 12 jaar zal duren voor we de metro naar Schaarbeek kunnen nemen. Het wordt tijd dat onze ministers met de voeten op de grond komen en intussen ook op korte termijn oplossingen voorzien voor de Brusselse mobiliteitsknoop. Alleen al het voorzien van een eigen bedding voor alle tram- en buslijnen zou voor een groot extra aanbod kunnen zorgen.”

22 JAN 2018

Contact:

Bruno De Lille
Fractieleider Groen
Brussels Hoofdstedelijk Gewest