door Tom Le Bacq © Het Nieuwsblad

Is het omdat hij verdacht wordt van witwassen of terreurfinanciering? Of omdat hij domweg geen kopie van zijn identiteitskaart heeft opgestuurd? BNP Paribas Fortis dumpt politicus Bruno De Lille (Groen) als klant. En weigert te zeggen waarom.

“BNP Paribas Fortis deelt u mee dat zij haar relatie met u beëindigt.” Bruno De Lille, Groen-politicus in Brussel, kreeg het nieuws via een aangetekende brief binnen vorige week. Zijn spaar- en zichtrekening worden opgezegd, zijn domiciliëringen en Visa-kaart worden geschrapt en twee verzekeringen worden ook stopgezet.

“Ik viel van mijn stoel”, zegt De Lille. “Ik heb nog nooit een probleem gehad met mijn bank.” Hij nam contact op om te weten waarom hij werd afgesloten. “Niemand kon het zeggen”, zegt hij. “Toen ik vroeg waar ik protest kon aantekenen, zeiden ze: Dat heeft geen zin, je wordt sowieso afgesloten.”

Doordeweekse rekening

De Lille is niet alleen. Ombudsfin, de ombudsdienst voor de banksector, zegt in haar jaarverslag van 2015 dat het aantal klanten dat afgesloten wordt, stijgt. “Het stelt de klant voor problemen”, zegt Ombudsfin.

“Het is wél legaal”, zegt Rodolphe De Pierpont van sectororganisatie Febelfin. “Een bank mag eenzijdig de klantenrelatie verbreken zonder dat ze een reden moet opgeven. Dat staat zo in de algemene voorwaarden die u ook ondertekend heeft.”

Maar het is wel zeldzaam, zegt De Pierpont. “En ik snap dat een klant daar gefrustreerd van kan geraken.”

Want de reden kan van alles zijn. “Een bank moet bijvoorbeeld altijd over uw recente gegevens beschikken”, zegt De Pierpont. “Als je een nieuwe identiteitskaart niet doorgeeft, kan ze je afsluiten.”

Het zou kunnen dat de uitsluiting er kwam oOf omdat De Lille een PEP is. “Een politically exposed person”, zegt De Pierpont. “Die worden strikter opgevolgd. Als ze kunnen gelinkt worden aan witwas­praktijken of terreur­financiering, moeten we dat doorgeven. En in zulke gevallen mág een bank die reden zelfs niet doorgeven aan de klant. De controle op het klantenbestand is bij alle banken ­verstrengd, de afgelopen jaren.”

“Ach. Het gaat hier om een door­deweekse rekening waar mijn loon op wordt gestort en waar elke maand de boodschappen van de Carrefour afgaan”, zegt De Lille.

Mogelijk gaat het om een vergissing, ook dat kan nog. De Lille weet het niet. “Zelfs al ben ik terecht af­gesloten als klant, dan wil ik toch gewoon weten waarom.”