door © De Morgen

>> I apologize but this text is only available in Dutch.

Het Radio 2-middagmagazine Met Twee, dat van maandag tot vrijdag te beluisteren is, wordt op 1 januari afgevoerd. En aangezien Bruno Delille vanaf 2001 in het Brusselse schepencollege zetelt, moet ook het avondprogramma De Grote Beer op Radio 2 een nieuwe stem krijgen. Door heisa over de doorlichting van zijn Radio 2-programma dreigt nu ook Michel Follet met opstappen. Een kleine crisis? ‘Helemaal niet. Radio 2 is geen passieve zender, maar volgt de snelheid van onze huidige samenleving’, relativeert nethoofd Paul De Wijngaert.

Anderhalf jaar geleden kwam Michel Follet na zeven jaar Radio Donna, dat hij mee had helpen bedenken en opbouwen, terug naar Radio 2. De familiezender was intussen echter niet meer het radiostation van toen, maar een door Paul De Wijngaert volledig vernieuwd net, waarin de traditionele grote macht van de regionale omroepen beperkt wordt tot de ontkoppelde programma’s, en alle andere uitzendingen gestroomlijnd vanuit het omroepcentrum aan de Reyerslaan gebracht worden. De muzikale lijn die de programma’s moeten aanhouden wordt nu vooraf bepaald, en met een eigenzinnige maar gedreven radiomaker als Follet is dat niet gemakkelijk. “Er is inderdaad een forse woordenwisseling geweest over de resultaten van de doorlichting van zijn dagelijkse programma Het land van de glimlach, maar ik moet zelf nog met Follet een gesprek hebben om te weten wat hij nu precies zal doen”, zegt Paul De Wijngaert. Voorlopig zou Follet alvast niet bij Radio 2 verdwijnen. Het stopzetten van het dagelijkse Met Twee en het verdwijnen van vaste waarde Bruno Delille, noemt De Wijngaert dan weer bijzonder jammer maar onvermijdelijk. Het dagritme van de luisteraars zou door de veranderingen echter niet mogen worden veranderd.

“Twee jaar geleden heb ik een duidelijke lijn bepaald waardoor Radio 2 een vlotte, warme en eigentijdse uitstraling moet krijgen. Onze samenleving staat echter niet stil. Enkele jaren geleden was het gepast om elke dag twee uur lang showbizznieuws te brengen, maar nu kan het volstaan om dit nieuws op zaterdagnamiddag te bundelen en op maandag tot vrijdag iets anders te doen. Daar brainstormen we momenteel over, hoewel nu al vaststaat dat aan de muziekkeuze niets zal veranderen. Enkel de toon van het programma en de stemmen zullen veranderen”, zegt De Wijngaert.

De wijzigingen in de dagelijkse voormiddag- en avondprogrammering is volgens het Radio 2-nethoofd volledig persoonsgebonden. Door het onverwacht groot aantal stemmen dat Agalev-lijsttrekker Bruno Delille binnenrijfde, werd de Radio 2-presentator gevraagd als Brussels schepen voor Vlaamse Cultuur, Vlaamse Aangelegenheden en Gelijke Kansenbeleid. Meteen goed voor een zes jaar durend politiek mandaat. “Toen Bruno campagne aan het voeren was, werd hij al geregeld vervangen door Hein Decaluwé, die vanaf volgend jaar de nieuwe vaste stem wordt. Dus zo’n grote revolutie zou ik dat weer niet noemen, want ook het volledige programmaconcept blijft behouden”, vindt De Wijngaert. Dat ook het Radio 2-voormiddagprogramma na één jaar Anja Daems en één jaar Michel Follet vernieuwd zou moeten worden als de problemen omtrent Michel Follet alsnog escaleren en tot een definitieve breuk zouden leiden, mag dan weer niet betekenen dat de toon van het programma zal veranderen.

“Bij de vroegere Radio 2 veranderde ook om de haverklap wat, maar door monumenten als Lutgard Simoens, Jos Gheysen en Julien Put lijkt het nu alsof Radio 2 toen nooit veranderde. Ook nu heeft Radio 2 centrale figuren als Guy De Pré, Albrecht Wauters en vertrouwde programma’s als De Zoete Inval en Ochtendkuren. Maar wij zijn als familiezender allang geen passieve zender meer met een beperkt aantal vedetten, maar een bont samenraapsel van jonge impulsen en traditionele waarden.

10-11-2000