door © De Morgen / Bron: Belga

Op de eerste ochtend van het gewijzigde circulatieplan in de Brusselse vijfhoek bleef de aangekondigde verkeerschaos in het stadscentrum uit. Op de Kleine Ring en de invalswegen was het dan wel weer langer aanschuiven.

Brussels schepen van Mobiliteit Els Ampe (Open Vld) overschouwde in het stadscentrum nauwgezet de reactie van het verkeer op haar nieuwe circulatieplan. Na een maandenlange voorbereiding was de uitgebreide voetgangerszone maandagmorgen een feit. “Het was een normale ochtendspits”, zegt Ampe. “Uiteraard is nog niet iedereen op de hoogte van de nieuwe situatie. Aan het Zuid bijvoorbeeld moet je het centrum binnenrijden via de Stalingradlaan en niet meer via de Lemonnierlaan, die eenrichtingsweg is geworden. Maar we hebben op strategische punten mensen die meer uitleg geven.”

Het verkeer lijkt het stadscentrum inderdaad te vermijden, maar de kleine Ring zat wel muurvast. Tot na 11 uur was het aanschuiven, vooral in de tunnels. “De files zijn langer en duren langer”, zegt Inge Paemen van Brussel Mobiliteit. “Al het doorgaand verkeer is nu geconcentreerd op de kleine Ring, waardoor vooral de tunnels komen vast te zitten.” Ook op toegangswegen als de Keizer Karellaan en de Louisalaan was het aanschuiven door het nieuwe circulatieplan.

“Het is nog te vroeg om conclusies te trekken”, zegt Inge Paemen. “Het verkeer moet zich kunnen aanpassen. Dat kan tot twee weken duren.” Als alternatief schuift Brussel Mobiliteit vooral het openbaar vervoer naar voor, zoals voorzien in het Gewestelijk Mobiliteitsplan.

“Eigenlijke test pas na zomervakantie”
‘De voetgangerszone is definitief – ze kan enkel groter worden – het circulatieplan is evolutief’
Voor Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet was het te verwachten dat de invoering van het nieuwe circulatieplan en het verkeersvrij maken van de centrale lanen voor problemen zou zorgen. De mensen zullen hun gedrag moeten aanpassen, zei hij vanmiddag in de commissie Infrastructuur van het Brussels Parlement op interpellaties van Cieltje Van Achter (N-VA) en Céline Delforge (Ecolo). De eigenlijke test voor het plan volgt eigenlijk midden september, na de zomervakantie, aldus nog de minister. “De voetgangerszone is definitief – ze kan enkel groter worden – het circulatieplan is evolutief”, vatte Pascal Smet samen.

Smet erkende dat het nieuwe circulatieplan binnen de Vijfhoek voor extra hinder zorgde op de kleine ring en de invalswegen, maar volgens hem viel de toestand binnen de Vijfhoek en bij de MIVB mee.

(…)

Heel wat commissieleden sloten zich maandagnamiddag aan bij de interpellaties van Van Achter en Delforge. Zo vond Carla Dejonghe (Open Vld) het jammer dat de dynamische parkeerborden nog steeds niet geïnstalleerd zijn. Smet kondigde aan dat het systeem binnen enkele maanden op punt zal staan. Wel heeft hij een akkoord met alle actoren om de nodige gegevens – onder meer over het aantal beschikbare plaatsen – ter beschikking te stellen. Pascal Smet zei te hopen dat de borden en applicaties binnen een goed jaar werken.

Bruno De Lille (Groen) betreurde dat er aan de rand van de voetgangerszone onnodige concurrentie gecreëerd wordt tussen de verschillende vervoersmodi – fiets, wagen, openbaar vervoer… De Lille had ook kritiek op de ‘miniring’ en op het feit dat de fietssuggestiestroken in de praktijk niet gebruikt kunnen worden omdat het verkeer erop stilstaat. “We zullen zien of en hoe we dit zullen aanpassen”, aldus Smet, die nog zei dat het voor de fietsers zondag en maandag niet evident was op de centrale lanen, omdat er teveel voetgangers waren…

Het hele artikel vind je hier: http://www.demorgen.be/binnenland/nieuw-circulatieplan-brussel-verkeer-op-kleine-ring-muurvast-bd1a4962/