door Yves Coudron © De Standaard

De 235 nieuwe bussen die de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB wil bestellen, zullen dan toch niet volledig elektrisch zijn, maar deels op diesel rijden. De groene oppositie is niet te spreken over de koerswijziging.

Tegen 2030 moeten alle bussen in het Brussel Gewest volledig elektrisch rijden. De 235 nieuwe elektrische bussen die de MIVB wil bestellen, zouden een grote stap in die richting zijn.

Maar nu blijkt dat de vervoersmaatschappij geen volledig elektrische bussen krijgt, maar hybridevoertuigen die diesel met elektriciteit combineren. De Brusselse regering had kandidaat-verkopers uitgenodigd om daarover een voorstel in te dienen. ‘De markt kon niet voldoen aan de voorwaarden die de regering had opgelegd,’ zegt Brussels minister voor Mobiliteit Pascal Smet (SP.A).

Brussel heeft daarop beslist om 235 hybride bussen aan te kopen, ‘binnen het vooropgestelde bedrag van 126 miljoen euro’.

Oppositie is ontevreden

De oppositiepartijen Groen en Ecolo zijn niet te spreken over deze gang van zaken. ‘De luchtvervuiling is in Brussel erg groot en toch kiest de regering ervoor om de volgende jaren bussen op diesel door het Gewest te laten rijden,’ zeggen Bruno De Lille (Groen) en Céline Delforge (Ecolo), beiden Brussels parlementslid. ‘We vragen om toch volledig elektrische bussen te kopen of om over te schakelen op bussen op gas of waterstof.’

Met de keuze voor hybride bussen overtreedt de Brusselse regering haar eigen regels. De Brusselse Lucht Klimaat Energie Code (BWLK) schrijft namelijk voor dat de MIVB sinds 2015 geen voertuigen op diesel meer mag aankopen. Dieselvoertuigen stoten heel wat fijn stof uit, wat nefast is voor de luchtkwaliteit en de gezondheid.

Bussen op aardgas

De Lille en Delforge wijzen er ook op dat er aanvankelijk was gekozen voor bussen op aardgas. Dat denkspoor werd verlaten ten voordele van elektrische bussen. Op aansturen van de Chinese busbouwer BYD deed de MIVB tests met elektrische bussen. Ondanks de tegenvallende resultaten koos de regering voor elektriciteit, stellen de groene parlementsleden.

(…)

Het hele artikel lees je hier: http://www.standaard.be/cnt/dmf20160503_02272753