door Cathy Galle © De Morgen

Het is nog altijd slecht gesteld met de gendergelijkheid in de Belgische politiek. Tot die conclusie komt de Brusselse Groenfractie aan de vooravond van de internationale vrouwendag van 8 maart.

“Al jaren beloven verschillende politieke partijen om meer vrouwelijke ministers in de Belgische regeringen aan te stellen. Helaas met weinig resultaat”, stelt Brussels parlementslid Bruno De Lille. De federale regering telt momenteel vier vrouwen en veertien mannen. De Waalse één vrouw en zeven mannen. De Vlaamse doet het iets beter met drie vrouwen en zes mannen. De Brusselse is de enige die “gendergelijk” is samengesteld, evenveel mannen als vrouwen dus. Iets waar die regering zelf graag mee uitpakt.

Invloed?

Maar volgens Bruno De Lille moeten we die gendergelijkheid wel met een korreltje zout nemen. “De Brusselse regering telt inderdaad vier vrouwen en vier mannen. Maar als je de echte invloed van die vrouwen wil bepalen, kijk je best naar het budget dat ze mogen beheren. De vier vrouwelijke ministers samen beheren nu amper 23,66 procent van het totale budget. In de vorige legislatuur waren er maar drie vrouwelijke ministers, maar die waren samen nog verantwoordelijk voor 41,48 procent van het budget. Het is dus met andere woorden fors achteruit gegaan in plaats van verbeterd.”

Het hele artikel lees je hier: http://www.demorgen.be/binnenland/ook-in-gendergelijke-brusselse-regering-zijn-mannen-de-baas-b5722243/