door © Belga / Bruzz.be / deredactie.be

Voor de tweede maal heeft het Brussels Parlement zijn parlementaire jaar geopend op de derde maandag van september. In tegenstelling tot het verleden gebeurt dat niet met de beleidsverklaring van de minister-president. Die volgt immers pas binnen een maand, op 21 oktober, wat voor tandengeknars zorgde op de oppositiebanken.

“Het is jammer dat we nog een maand moeten wachten op de beleidsverklaring”, zei Bruno De Lille. “Intussen lanceert de minister-president wel het ene idee na het andere in de pers”. De Groen-fractieleider verwees onder meer naar de voorstellen van Rudi Vervoort voor het verminderen van het aantal parlementsleden en lokale mandatarissen.

“Het is ongehoord dat er geen beleidsverklaring is”, vond N-VA-fractieleider Johan Van Den Driessche. “Dit is een valse start. De Vlaamse Gemeenschapscommissie vangt wel aan met een beleidsverklaring”.

Ook MR-fractieleider Vincent De Wolf zat op dezelfde golflengte en pleitte voor een ernstig openingsdebat.

Tijdens de openingszitting werd parlementsvoorzitter Charles Picqué en het voltallige bureau van het parlement herverkozen. In een korte toespraak riep hij op te kiezen voor samenwerking in plaats van confrontatie. De belangrijkste missie van het parlement is volgens hem het verhogen van de levenskwaliteit van de Brusselaars, het behouden of herwinnen van het vertrouwen van de burger en het garanderen van de veiligheid.

(…)

Het hele artikel lees je hier: http://www.bruzz.be/nl/actua/oppositie-hekelt-openingszitting-zonder-beleidsverklaring en hier: http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/regio/brussel/1.2772170