door JPT © Krant van West-Vlaanderen

>> I apologize but this text is only available in Dutch.

Bruno De Lille verlaat VRT-radio voor de politiek

Oud-Wevelgemnaar Bruno De Lille is zondag als een komeet door het Brusselse politieke heelal geschoten. Zijn blitsstart werd er bekroond met niet alleen de enige Agalev-zetel in de 47-koppige Brusselse gemeenteraad, maar meteen ook met een schepenzetel voor zijn partij. Dit laatste heeft dan vooral te maken met de nieuwe coalitie die de huidige PS-schepen en toekomstige burgemeester Freddy Thielemans met zijn partij, de PSC/CVP, Ecolo en Agalev vormt. Daarin kreeg Agalev prompt een schepenzetel aangeboden en die kwam de enige verkozene Bruno De Lille toe.

Bruno De Lille (27) is tegenwoordig bij het Vlaams radiopubliek gekend als de maker en vooral de stem van het avondprogramma De Grote Beer, dat al een kleine twee jaar op de nationale Radio 2 loopt. Hij is sinds 1 januari 1999 producer bij Radio 2, waar zijn radioloopbaan enkele jaartjes eerder bij Radio 2 West-Vlaanderen begon, o.a. als presentator van het regionale nieuwsbulletin.

Het ouderlijke adres van Bruno De Lille is aan de Memlinckstraat 1. Vader Joël is schooldirecteur KTA in Gent, moeder is regentes wiskunde-economie aan Mater Amabilis in Wervik en het St.-Niklaasinstituut in Kortrijk. Bruno De Lille heeft nog een jongere broer Bertrand, die voor onderofficier studeert en een getrouwde zus Sofie. Hijzelf is eigenlijk al negen jaar weg uit Wevelgem. Daar zat hij tot op zijn achttiende op het St.-Pauluscollege. De Lille was toen al een meer dan behoorlijk woordkunstenaar en liep als humanioraleerling met zijn voordrachttalent geregeld in de kijker. Zo besliste hij om verder te studeren aan de richting ‘voordracht’ aan de conservatoria van Brussel en Antwerpen. Zijn ouders hadden hem nochtans graag ingenieur zien worden, maar Bruno’s droom ging een andere richting uit. Vijf jaar geleden debuteerde hij in de cabaretwereld met zijn eigen productie Allé Ali, die in hoofdzaak op woordhumor steunt.

Politiek verlof

Zijn beroep en zijn hobby’s mag Bruno De Lille straks vergeten. “De schepenfunctie is een voltijdse job en is niet te combineren met het radiowerk. Ik moet een heus kabinet leiden. Ik werk met een serieus budget. De VRT stuurt me vanaf 1 januari 2001 met politiek verlof”, weet Bruno De Lille, die in de hoofdstad bevoegd wordt voor Vlaamse cultuur, gelijkekansenbeleid en het noord-zuid-beleid. Toegegeven, dit is al een hele hap voor iemand die pas enkele maanden geleden de stap naar de politiek zette.

Bruno De Lille: “Als radiomaker heb ik ‘s ochtends niets om handen. Ik wou iets zinnigs doen met die vrije tijd en ben naar de Agalev-afdeling in Brussel gestapt. Daar zei ik dat ik lid wilde worden, niet uit sympathie, maar om actief mee te werken. Nadien werd ik gevraagd om op de lijst te staan. Het was de eerste keer dat Agalev in Brussel-hoofdstad opkwam.”

Milieubewust

“Waarom ik voor de groenen koos? Zelf ben ik milieubewust. Bij Agalev vind ik nogal wat standpunten terug, die ik persoonlijk deel, onder meer in verband met holebi-rechten”, stelt Bruno De Lille die met zijn vriend in hartje Brussel samenwoont.

De oud-Wevelgemnaar moet bekennen dat Agalev amper durfde te dromen van een zetel in de gemeenteraad. Door een speling van het politieke lot kwam dat zelfs op een schepenzetel neer. Straks mag (oud)radiomaker en woordkunstenaar Bruno De Lille Brussel mee helpen besturen in de PS-PSC/CVP-Ecolo-Agalev-ploeg van Thielemans, die met zijn coalitie het vorige PRL/VLD/FDF-PS-Ecolo-bestuur van François-Xavier de Donnéa naar huis stuurde.

13-10-2000