door © brusselnieuws.be

Anderstalige ouders die in aanmerking willen komen voor de voorrangsregeling voor Nederlandstaligen in het Nederlandstalige onderwijs in Brussel, krijgen een jaar extra de tijd om het benodigde niveau B2 te halen. Meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open VLD hebben een overgangsregeling uitgewerkt.

Het was Bruno De Lille (Groen) die vorige week de kat de bel aanbond.

Tot nu toe was er altijd voldoende plaats in de Nederlandstalige secundaire scholen en konden alle kinderen die dat wilden er terecht. Maar het nijpende plaatstekort in het basisonderwijs begint nu ook door te sijpelen in sommige populaire secundaire scholen.

In dat geval moeten anderstalige ouders aantonen dat ze voldoende Nederlands kennen om in aanmerking te komen voor de voorrangsregeling (van 55 procent van de plaatsen) voor Nederlandstaligen in Brussel. Daarvoor moeten ze dan bij het Huis van het Nederlands een taaltest afleggen.

Huis van het Nederlands overspoeld
Door een decreetswijziging in april 2014 zouden ouders vanaf volgend schooljaar een hoger taalniveau Nederlands moeten hebben. Ze zouden voortaan niveau B2 moeten halen, in plaats van (het lagere) niveau B1. Dat leidde ertoe dat het Huis van het Nederlands in Brussel de voorbije weken werd overspoeld met vragen van anderstalige ouders.

Omdat de aanmelding voor de inschrijvingen in het Nederlandstalig secundair onderwijs in Brussel begin januari starten, moest er snel een oplossing gevonden worden.

De Vlaamse meerderheid legt nu een voorstel van decreet op tafel. Bedoeling is om nog één schooljaar lang ook taalniveau B1 op te nemen in de voorrangsgroep. “Op die manier nemen we meteen de druk op het Huis van het Nederlands weg en krijgen de mensen in de praktijk extra tijd, tot juni 2016, om het taalniveau B2 te halen”, legt Vlaams parlementslid en onderwijsspecialist Koen Daniëls (N-VA) uit.

(…)

Het hele artikel vind je hier: http://www.brusselnieuws.be/nl/nieuws/overgangsregeling-voor-taaltest-anderstalige-ouders