door hvr © BRUZZ

“Red de bomen op De Brouckère”: met die petitie wil Koen Van Huele het Brusselse stadsbestuur overtuigen om geen bomen te kappen bij de heraanleg van de voetgangerszone. Ondertussen verzamelde hij al meer dan 2.500 handtekeningen, maar het stadsbestuur wil niet van zijn plannen afwijken.

De oproep van Van Huele – overigens echtgenoot van Groen-politicus Bruno De Lille – kwam er naar aanleiding van de simulatiebeelden van de heraangelegde voetgangerszone. Daarop bleken plots heel wat bomen op het De Brouckèreplein verdwenen. De massale steun die de petitie ondertussen verzamelde, lijkt echter tevergeefs. Het Brusselse stadsbestuur is niet van plan de bomen te behouden, leert navraag door onze redactie.

“De petitie zoomt onterecht in op één onderdeel van het project,” legt Fabrice Voogt, woordvoerder van Brussels burgemeester Yvan Mayeur uit. “De heraanleg van de voetgangerszone is wel degelijk een groene operatie. De focus ligt onterecht op die paar bomen, terwijl het globale project ecologisch georiënteerd is.”

Toch kiest het stadsbestuur er bewust voor om De Brouckère om te toveren tot een eerder versteende of “minerale” omgeving. “Het plein krijgt een andere stijl en dat is een esthetische keuze,” verklaart Voogt. “Al wil dat niet zeggen dat de voetgangerszone een stenen woestijn wordt. De volledige heraanleg van de piétonnier moet de groene zone in het gebied namelijk uitbreiden van 200 naar meer dan 3000 m².”

Het ondergrondse premetrostation De Brouckère stelt het stadsbestuur bovendien voor enkele technische uitdagingen. Bomen kunnen op het plein niet in de volle grond worden geplaatst. Ook daar moet tijdens de heraanleg rekening mee worden gehouden.

Het hele artikel lees je hier: http://www.bruzz.be/nl/actua/petitie-voor-bomen-de-brouckere-vangt-bot