door Pieter Lesaffer © Het Nieuwsblad

De saga van de Brusselse tunnels begint absurde vormen aan te nemen. Nu blijkt dat een deel van de oorspronkelijke plannen verloren is gegaan in een ruimte onder het Reyersviaduct. Daar ­werden ze ooit tijdelijk ­bewaard, en pas twintig jaar later weer uitgehaald. “De plannen zijn wellicht door muizen opgepeuzeld.”

Het leek een onschuldige vraag van Groen-parlementslid Bruno De Lille, gisteren in het Brussels parlement. “Wat is er met de plannen van de tunnels gebeurd toen de bevoegdheid is overgegaan van de federale naar de Brusselse regering?” Hij vroeg het in de speciale commissie die onderzoek voert naar de belabberde staat van de tunnels in onze hoofdstad.

“Een deel van de archieven is bij de overdracht in 1989 gestockeerd onder het Reyersviaduct”, was het verrassende antwoord van Christian Debuysscher, oud-diensthoofd van de gewestelijke dienst Mobiel Brussel. De plek is er nog steeds, maar het viaduct erboven is intussen afgebroken.

Geen kantoren beschikbaar

De uitleg is dat de ambtenaren van het pas opgerichte Brusselse Gewest in het begin nog geen kantoren hadden. Daarom werkten ze vanuit een Brussels ­hotel, maar daar was geen plaats voor de archieven die ze van de federale collega’s hadden gekregen. Ze vonden er niks beter op dan de documenten dan maar in de nabijgelegen holle ruimte op te stapelen, een ruimte waar normaal het materiaal van de wegenwerkers stond.

Toen de Brusselse ambtenaren kort daarna uit hun hotel wegtrokken, dacht niemand eraan om de archieven mee te verhuizen. Pas twintig jaar later, rond 2010, werden ze in een vocht- en stofvrije ruimte gestockeerd. “Tegen dan hadden de muizen eraan gepeuzeld”, ­aldus Debuysscher.

(…)

“Vreselijk dat daar zo luchtig over wordt gedaan”, reageert Bruno De Lille. “Dat is helemaal niet grappig. Hoe kan je nu de tunnels onderhouden als er geen plannen meer zijn?”

Volgens de woordvoerster van Mobiel Brussel, Inge Paemen, is het altijd ­mogelijk om nieuwe plannen te maken. “Maar daar kruipt veel tijd in”, zegt ze. “We gaan nu op zoek naar de precieze documenten. We gaan ook onderzoeken welke plannen gebruikt zijn bij vroegere werkzaamheden.”

Het hele artikel lees je hier: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160217_02134842