door © Pacinfo

>> I apologize but this text is only available in Dutch.

Vanaf 1 januari 1999 staat Radio 2 klaar om een stevig antwoord te bieden op de mogelijke komst van een populaire landelijke commerciële zender. Daarvoor werd het ‘versnipperde’ Radio2-landschap grondig hertekend door de nieuwe Radio2-netleider Paul De Wyngaert (voorheen Studio Brussel-presentator, en woordvoerder VRT-radio), die voor de zender een horizontalere aanpak wilde. “Neen ik heb vandaag geen afgerond verhaal klaar, want er zijn nog enkele vraagtekens die beantwoord moeten worden,” opent De Wyngaert. “Het medium radio is permanent in beweging en daarom zijn bepaalde dingen in het schema nog niet ingevuld.” Toch heeft Radio 2 al een volledig programmaschema klaargestoomd, een overzicht.

Op de weekdagen blijven van 06u00 tot 08u00 de regionale programma’s uiteraard overeind staan, zo ook tussen 12u00 en 13u00 en tussen 17u00 en 18u00. Tussen 08u00 en 10u00 wordt maar één programma opgedoekt: ‘De Huisraad’ komt dinsdag in de plaats van ‘Soes’, al blijft de ‘gouden raad’ van Tante Kaat present. ‘Recht voor de Raap’, ‘Koffers & Co’, ‘Bistro & Co’ en ‘De Wensenkermis’ blijven in dat tijdblok staan. Na 10u00 is er echter de ene betonlaag na elkaar gelegd. Exit ‘Kwistig met Muziek’, ‘De Mankementenshow’, ‘Parkeerschijf’, ‘De Lage Landen’, ‘De Keurschlager’, …. Welkom ‘Het Land van de Glimlach’ (10u00-12u00) met Anja Daems, ‘Goudzoekers’ (15u00-17u00) met Guy De Pré en ‘De Grote Beer’ (20u00-22u00) met Bruno De Lille. ‘Met Twee’ (met Christel Van Dyck en Filip Pletinckx) blijft tussen 13u00 en 15u00, evenals ‘Hitwinkel’ (met Anneke Gutterman en Jeroen Van Haele) tussen 18u00 en 20u00.

Nieuw is ook het laatavondblok in een productie van Marc Brillouet, die in tijdspanne tussen 22u00 en 23u00 elke werkdag een ander muziekgenre in de kijker plaatst: chanson en kleinkunst in ‘Café Chantant’ (maandag), hitriders en vetkuiven stemmen af op ‘Brillouet Boulevard’ (dinsdag) met Marc Brillouet, crooners zijn er aanwezig in ‘De Stemkroeg’ (woensdag), donderdag heeft Jo De Poorter ‘Pluche Palace’ met musical- en operette-muziek – Jo De Poorter zal het in de zomermaanden een pak drukker hebben, omdat hij dan dagelijks het kustgebeuren ‘Golfbreker zal verzorgen-, en de countryliefhebbers krijgen vrijdag hun ‘De Countryclub’. De uitzendingen van de Nachtradio worden een half uur vervroegd en beginnen om 23u00.

In het weekend starten de uitzendingen om 06u00 (zondag om 07u00) met Weekendwekker. Zaterdag blijven klappers als ‘Ochtendkuren’ en ‘De Zoete Inval’ op hun vaste stek. De Vlaamse Top 10 en de Radio 2 Top 30 maken vanaf 11u00 plaats voor ‘Ultratop Hits in Vlaanderen’. Nieuw is het interactieve programma ‘Hoopjes en Koopjes’ met Sabine De Vos en Rino Ver Eecke’s ‘Radio Rijswijck’ heet nu ‘Artiestentoeren’. De avond wordt zaterdag afgesloten met ‘Radio 2 maal 2’ (18u00-20u00) waarin een herhaling van de beste programma’s van de voorbije week wordt uitgezonden en echte afsluiter van de avond wordt ‘Het Feestcomité’.

Zondag blijft grotendeels op de huidige leest geschoeid. Buiten het ochtendprogramma, wordt er enkel ‘Barbecue’ opgedoekt ten voordele van ‘Stamgasten’ met Herwig Verhovert. Eerder moest zondag al ‘De Andere Hoed’ plaats ruimen voor ‘De Zondagsclub’ (15u00-17u00) van Jo Leemans en Julien Put.

Niet alleen de herschikking van de programmatie is belangrijk voor De Wyngaert, ook de aankoop van 2 volledig nieuwe gedigitaliseerde radiostudio’s moet bijdragen tot een vlotte ‘vrienden voor het leven’-net. “Een studioruimte die noopt tot radiomaken,” pocht de voormalige radiopresentator. ‘Die studio’s kunnen niet alleen gebruikt worden voor programma’s die door verschillende medewerkers gemaakt worden, maar presentators kunnen nu in principe in hun eentje een programma in elkaar steken. Het is de bedoeling dat het computersysteem in de toekomst CD’s en banden op middellange termijn voor meer dan 80 % zal vervangen. Een investering waarmee, volgens de aanwezige Franse instructeur van de leverancier (het Franse bedrijf Studer-Digitec dat ook verantwoordelijk is voor de automatisering van de nachtuitzendingen van Studio Brussel en de uitzendingen van DAB-Klassiek) van de studio’s, een bedrag van ruim 24 miljoen mee gemoeid is.

01-12-1998