door KV © De Morgen

>> I apologize but this text is only available in Dutch.

Precies een maand voor de grote omwenteling laat Radio 2 voor het eerst in zijn nieuwe kaarten kijken. Het bestaande schema wordt vooral ‘s avonds en op zaterdag grondig door elkaar geschud, maar de gezelligheid en de alomtegenwoordigheid van bekende Vlamingen en de betrokkenheid van de luisteraar worden gevoelig opgedreven.

Het was begin juni toen de VRT de historische beslissing wereldkundig maakte om komaf te maken met de huidige aanpak van Radio 2. Eigenlijk wisten ze het al eind november vorig jaar. In het diepste geheim werd toen beslist om Radio 2 stevig tegen de nakende concurrentie van lokale netwerken en mogelijke commerciële radiozenders te wapenen. Van de historisch gegroeide zendtijdverdeling tussen de vijf gewestelijke omroepen moest afgestapt worden, van het versnipperde programmarooster, waarbij de vijf omroepen de hun toegemeten zendtijd naar eigen smaak invulden, mocht niets meer overblijven.

Op 1 januari is het zo ver en worden alle programma’s vanuit de centrale Radio 2-studio in Brussel uitgezonden. Aan het bestaande programmaschema wordt vooral ‘s avonds en op zaterdag gesleuteld. Op weekdagen blijft het regionaal ochtendprogramma intact en dat geldt ook voor de magazines tussen 8 en 10 uur. Enkel Soes wordt op dinsdag vervangen door De Huisraad, waarin Cathérine Vandoorne goede raad geeft voor huis-, tuin- en keukenproblemen. Tante Kaat blijft echter wel op post. De programma’s tussen 10 en 11 uur, zoals Kwistig met Muziek en De Tijdmachine, verdwijnen dan weer wel ten voordele van Het land van de glimlach, waarin Anja Daems echte Radio 2-muziek brengt met elke dag een moment waarop de luisteraar aan het lachen gebracht zal worden. Zo keert ‘het Boerenparlement’ met Martin De Jonghe en Jo Demeyere terug. Het land van de glimlach wordt vijf weekdagen op vijf uitgezonden. Horizontale programmering heet die formule en dat geldt ook voor De Goudzoekers, waarin Guy Depré telkens tussen 15 en 17 uur enkel gouden hits speelt uit het verre en recente verleden. Iedere dag geeft een bekende Vlaming ook een cryptische omschrijving van een plaat die de luisteraar moet kunnen raden. ‘s Avonds is er ook al De Grote Beer, waarin luisteraars elkaar kunnen groeten en een oproep voor dringende zaken kunnen doen. Bruno De Lille is de presentator met dienst.

Niet horizontaal, dus elke avond anders zijn de genreprogramma’s die de dag tussen 22 en 23 uur afsluiten. In het maandagse Café Chantant brengt Rita Jaenen chanson en kleinkunst, in Brillouet Boulevard koestert Marc Brillouet de rockhits uit de jaren ’50 en ’60. Op woensdag is er De Stemkroeg, voor de namen als Ella Fitzgerald en Frank Sinatra. Donderdag debuteert Jo De Poorter op Radio 2 met Pluche Palace voor melodieën uit de musical- en theaterwereld, Erik Baeyens neemt ten slotte de vrijdagavond voor zijn rekening, waarin blues- en westernklanken hoogtij vieren.

Op zaterdag wijzigt met uitzondering van Ochtendkuren en De Zoete Inval het volledige programmarooster. In De Weekendwekker tussen 6 en 8 uur moet het prettig ontwaken zijn, terwijl uit de Ultratop Hits in Vlaanderen het ‘boenke boenke’-gehalte moet verdwijnen. De dancesingles die de Ultratop-hitparade sieren, passen niet echt bij het profiel van de Radio 2-luisteraar. Daarom wordt er in een en hetzelfde programma meteen een overzicht gegeven van drie hitlijsten: de Vlaamse Ultratop 10, de Ultratop 30 singles en de Ultratop 50 albums. Sabine Devos draait aansluitend platen die de luisteraar zelf mag kiezen. Hoopjes Koopjes werd haar programma gedoopt.

In Artiestentoeren brengt Rino Vereecke tussen 15 en 17 uur een overzicht van het belangrijkste shownieuws en ‘s avonds draait Het Feestcomité vooral platen die altijd populair zijn op trouwfeesten. Op zondag blijft alles opnieuw bij het oude. Behalve voor Barbecue, dat vervalt voor Stamgasten, waarin met bekende Vlamingen op een originele manier wordt gepraat. Voor de fans nog een duidelijke mededeling: Vragen staat vrij, het grote verzoekplatenprogramma op zondagavond blijft. Er zijn nog waarden bij Radio 2! (KV)

02-12-1998