door © Zizo-online.be

Zaterdag ging in het Poolse Warschau de Equality Parade uit. Er waren 20.000 mensen aanwezig, zo’n 8000 meer dan het jaar ervoor en meteen een record voor Polen. De parade trok onder de bescherming van een indrukwekkende politiemacht van het parlement naar het centrum van de stad. De traditionele tegenbetogingen van ultra-katholieken en nationalisten, bleven dit jaar zeer beperkt. In deze Poolse versie van de Pride stapten ook de Belgische ambassadrice Colette Taquet en Brussels Parlementslid Bruno De Lille (Groen) mee.

De Lille was de dag voordien als voormalig schepen en staatssecretaris voor Gelijke Kansen key speaker op het colloquium ‘The role of regional and local authorities in implementing law and attitudes of equality’ in de Belgische ambassade. Daarbij werd gekeken hoe lokale overheden concrete acties kunnen opzetten om LGBT-vriendelijker te worden.

Voortrekkers

LGBT-rechten zijn in Polen nog altijd een hot topic: de kerk verzet zich actief tegen gelijke rechten voor LGBT’s en er zijn heel weinig Poolse politici die het aandurven de verdediging van LGBT’s op zich te nemen. De Belgische ambassade in Polen steunt echter, gezien de voortrekkersrol die België op het vlak van holebi- en transrechten wil spelen, heel wat burgerinitiatieven rond gelijke rechten voor LGBT’s.

Zo werd er in 2014 op initiatief van de Belgische ambassadrice een brief opgesteld door een heel netwerk van ambassades om hun steun uit te spreken voor de Equality Parade van dat jaar. De ambassade was later dat jaar mee organisator van een conferentie over transgenders in de universiteit van Warschau. Deze keer organiseerde de Belgische ambassade in samenwerking met Fundacja Wolontariat Równości (Equality Foundation) en met de officiële steun van de Poolse Ombudsman, een colloquium over het belang van een lokaal gelijke kansenbeleid. Daarbij kwamen succesvolle Poolse initiatieven en good practices uit België aan bod. Naast Bruno De Lille sprak ook Marco Van Haegenborgh van het Interfederaal Gelijkekansencentrum. Hij lichtte toe hoe de lokale discriminatiemeldpunten werkten. Het publiek bestond uit lokale en regionale bestuurders en LGBT-activisten.

“Niet alleen in hun strijd”

Bruno De Lille, Brussels Parlementslid (Groen): “We moeten de Poolse LGBT-beweging al onze steun geven. Het is hoopgevend dat ze elk jaar meer mensen kunnen mobiliseren maar tegelijk is het frustrerend te zien hoe langzaam de zaken hier in beweging komen. Van Gelijke Rechten voor LGBT’s is dan ook absoluut nog geen sprake. Nochtans is Polen maar enkele uren reizen van Brussel en levert het momenteel de president van Europa. Het is dus ook in ons belang om hen te ondersteunen op elke mogelijke manier en hen duidelijk te maken dat ze niet alleen staan in hun strijd.”

Het hele artikel lees je hier: http://zizo-online.be/recordopkomst-van-20000-deelnemers-op-poolse-pride