door YCS © Het Nieuwsblad

Brussels parlementslid Bruno De Lille (Groen) heeft een resolutie ingediend voor transgender-vriendelijke toiletten.

“In het geval er maar één hokje voorzien is, moet het onderscheid tussen man en vrouw niet gemaakt worden – je zit er toch alleen”, aldus De Lille. “In het geval dat je een ruimte hebt met meerdere toiletten of urinoirs, moet er op de deur een symbool komen dat aanduidt dat transgenders er welkom zijn. We kunnen de transgenderverenigingen inschakelen om samen uit te werken hoe dat eruit moet zien.”

De resolutie moet de transgenders helpen, klinkt het. Want ook in de toiletten worden zij helaas vaak het slachtoffer van discriminatie of erger. “Vaak worden transgenders scheef bekeken, uitgescholden of zelfs aangevallen in toiletten. Omdat ze niet altijd voldoen aan het stereotype beeld van een man of vrouw. Of omdat sommige mensen niet willen aanvaarden dat iemand van geslacht wil veranderen. Om die redenen vermijden sommige transgenders een bezoek aan een openbaar toilet zo veel mogelijk. En dat is niet gezond. Het kan leiden tot fysieke, maar ook psychische klachten.”

In het voorstel heeft De Lille het enkel over openbare gebouwen en evenementen in de openbare ruimte. “De situatie in bedrijven valt bijvoorbeeld onder de bevoegdheid van de federale regering. Maar ik zal er mijn collega’s zeker over aanspreken.”