door HD © BRUZZ

>> I apologize but this text is only available in Dutch.

De basisschool Het Klavertje Vier sluit volledig de deuren nadat twee personeelsleden, een kleuteronderwijzeres en een hulpopvoeder positief hebben getest op het coronavirus. Andere leerkrachten vertoonden volgens schepen van Nederlandstalig Onderwijs Ans Persoons (change.brussels) ook ziekteverschijnselen en werden onmiddellijk naar huis gestuurd.

“De Stad Brussel heeft vanmorgen haar crisiscel bijeen gebracht, onder leiding van de burgemeester,” aldus het kabinet van Persoons in een persbericht, “Er is besloten om tot en met woensdag 16 september alle personeelsleden en leerlingen preventief in quarantaine te plaatsen. Ondertussen laten we het schoolgebouw professioneel ontsmetten door een gespecialiseerd bedrijf.”

Een week geleden werd een klas van het vijfde leerjaar reeds in quarantaine geplaatst nadat twee kinderen uit de klas positief hadden getest. “We willen de school graag zo snel morgelijk weer terug opstarten, maar natuurlijk enkel in veilige omstandigheden. Daarom worden alle personeelsleden en leerlingen getest, met uitzondering van de kleuterklassen. Eens alle resultaten gekend, zijn evalueren we de situatie en kan de school mogelijk gefaseerd heropstarten.”

Persoons wil ten alle koste vermijden dat er een leerachterstand ontstaat en de school zal daarom vanaf maandag overstappen op afstandsonderwijs: “Tijdens de lockdown vorig schooljaar werden veel laptops verzameld. Deze worden opnieuw uitgedeeld. De Stad Brussel zorgt er dus voor dat alle leerlingen over het nodige computermateriaal beschikken om afstandsonderwijs te kunnen volgen.”

Ook andere scholen in de problemen

Vrijdag bleek ook dat de laatstejaars van de Europese School in Sint-Lambrecht-Woluwe allemaal in quarantaine zijn geplaatst. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Het is niet duidelijk over hoeveel leerlingen het gaat. Een klas in het Atheneum van Etterbeek zal ook in quarantaine moeten nadat een leerling uit het derde middelbaar positief heeft getest. Een aantal leerkrachten van de leerling zijn preventief naar huis gestuurd.

In de basisschool Poelbos in Jette zitten ze met een complexere situatie. Een ‘zorgleerkracht’ die extra begeleiding doorheen de school geeft heeft positief getest. Omdat ze zich de laatste tijd had geconcentreerd op het vijfde leerjaar zijn verschillende leerlingen aan wie ze begeleiding gaf in quarantaine geplaatst, alsook de leerkracht van dat jaar. De rest van de leerlingen van dat jaar krijgt afstandsonderwijs en toegang tot noodopvang. Maar de ‘zorgjuf’ in kwestie was ook in contact geweest met verschillende andere leerkrachten van de school. Daardoor moeten de tweede en derde kleuterklas volledig in quarantaine en de leerkrachten van het eerste, tweede en zesde leerjaar ook in quarantaine. De leerlingen van het eerste tweede en zesde leerjaar krijgen of vervanging of afstandsonderwijs. Dat bevestigt schepen van Nederlandstalig onderwijs Nathalie De Swaef (Groen).

“De regels werden goed nageleefd door de directie en de leerkrachten van Poelbos,” aldus de schepen, “en de maatregelen zijn preventief genomen in overleg met de CLB om erger te voorkomen”. De quarantaine loopt af op 24 september.

Bij de Scholengroep GO! zijn er ondertussen geen nieuwe meldingen van ingrepen in hun scholen: “Er zijn maatregelen getroffen in twee scholen en hier en daar hebben we individuele gevallen maar geen grootschalige ingrepen,” aldus woordvoerster Karin Struys. Bij de scholengroep Sint-Goedele verloopt alles ook nog steeds vrij vlot: “We hebben enkele leerlingen en leerkrachten die in quarantaine zitten omdat ze terugkomen van een rode zone. Er zijn twee mensen getest sinds het starten van het schooljaar maar die bleken beiden negatief te zijn,” zegt Bruno De Lille, kersverse directeur van de scholengroep.

Code Geel

De Hoge Ambtenaar Viviane Scholliers Ndaya, die moet beslissen of de verschillende scholengroepen en burgemeesters met elkaar in overleg gaan over een eventuele codewijziging van geel naar oranje voor het onderwijs, zegt dat ze de nieuwe zaken opvolgen, maar nog geen nood zien om een vergadering te beleggen.

Het hele artikel lees je hier: https://www.bruzz.be/onderwijs/school-brussel-stad-sluit-volledig-na-vier-coronabesmettingen-2020-09-11