door GSE © Het Nieuwsblad

>> I apologize but this text is only available in Dutch.

De Brusselse schepen van Vlaamse Aangelegenheden, Bruno De Lille (Agalev), vangt bot met zijn voorstel om de andere achttien Brusselse gemeenten te laten meebetalen voor de werking van de KVS.

De Brusselse gemeenteraad stemde er maandagavond tijdens zijn begrotingsbesprekingen mee in om de subsidie voor de Koninklijke Vlaamse Schouwburg met een derde te verminderen, van 1,2 miljoen euro naar 805.650 euro. De nieuwe artistieke ploeg moet het deficit van 1,6 miljoen euro zien weg te werken.

De schepen wil “de werkingsmiddelen op lange termijn veilig stellen en het budget spreiden over meer overheden want met zijn beperkte middelen voor cultuur kan de stad haar aandeel in de evolutie niet volgen.”

Liefst zou De Lille zijn budget voor Vlaamse cultuur in Brussel anders besteden. Van de 1,24 miljoen euro die hij heeft, gaat 1,21 miljoen euro naar de KVS. Door de kraan dicht te draaien, legt De Lille de bal in het kamp van de andere overheden.

“De KVS heeft het geld hard nodig. Mijn signaal moest krachtig genoeg zijn, zodat de andere overheden zouden reageren,” maakt De Lille zich sterk.

Maar hij roept sterke reacties op. De directie van de KVS kan stilaan geen touw meer knopen aan het beleid van De Lille, tevens hun voorzitter van de raad van bestuur.

Ook Robert Delathouwer (SP.a), collegevoorzitter van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) reageert afwijzend. Idem dito vanuit de gemeenten: “Dictaten van anderen stel ik niet op prijs,” zegt de Koekelbergse schepen Dirk Lagast.

12-12-2002

Het hele artikel lees je hier: https://www.nieuwsblad.be/cnt/nbra12122002_034