door © Brussel Deze Week

Terwijl een zestigtal woonwagenbewoners de tenten opgeslagen heeft naast het Militair Hospitaal in Neder-Over-Heembeek, ligt het terrein dat de Stad Brussel twee jaar geleden in Haren inrichtte, er ongebruikt bij.

“Aanpassingen,” voert schepen van Gelijke Kansen Bruno De Lille (Groen!) aan. “Ik blijf erbij dat het niet de taak van de Stad is om een standplaats als deze in te richten,” repliceert het VLD-gemeenteraadslid Wim Knops. “En zeker niet om voor de kosten op te draaien. De standplaats zou op z’n minst zelfbedruipend moeten zijn. Het is weer hetzelfde liedje, ik heb er u vorig jaar voor gewaarschuwd. De Stad heeft zwaar geïnvesteerd (250.000 euro, DV) in het terrein in Haren, maar toch blijven de woonwagenbewoners kamperen naast het Militair Hospitaal in Neder-Over-Heembeek.”

Het terrein aan de Waterranonkelstraat in Haren is anderhalf jaar lang gebruikt, maar omdat de omheining beschadigd werd en het terrein er vuil bij lag, heeft de Stad besloten het park voorlopig te sluiten. De Lille: “Er zijn twee beheerders aangeworven. Als we een slagboom hebben om het terrein af te sluiten, dan kunnen die echt hun werk doen en gaat het terrein opnieuw open. Zo’n slagboom is juridisch nodig om op te treden bij overtredingen.”

De Lille is het niet eens met Knops dat een park voor woonwagenbewoners niet tot het takenpakket van de Stad behoort.

De Lille: “Wie ben ik om die mensen hun levenswijze niet te gunnen? Een terrein met beheerders is in het belang van de Brusselaars. Anders kamperen ze toch op andere plekken.”