door TPE © Het Nieuwsblad

>> I apologize but this text is only available in Dutch.

De stad Brussel maakt in Haren een terrein klaar voor woonwagenbewoners. Zo biedt ze zigeunerfamilies de mogelijkheid om in alle rust twee tot drie weken in Brussel te verblijven.

VLD-gemeenteraadslid Yvonne Smekens vreest het ergste, Schepen van Gelijke Kansen Bruno De Lille (Agalev): “We creëren geen problemen, we lossen ze op.”

Het terrein ligt in de Waterranonkelstraat, een zijstraat van de Haachtsesteenweg, langs de sporen en – benadrukt het college – niet in een woonzone. Eigenaar is het OCMW, maar de stad en het OCMW zullen samen instaan voor het beheer van het terrein. Er is plaats voor een twintigtal woonwagens. Meestal gaat het om zigeunerfamilies uit het Oostblok, maar ook Belgische families zijn welkom, zegt De Lille. Op dit ogenblik staan er al een achttal Belgische woonwagens.

Problemen oplossen

Yvonne Smekens (VLD) luidde in de gemeenteraad aan de alarmbel. Ze vreest voor de toename van kleine criminaliteit in Haren. De Lille: “laten we nu niet al te goedkoop inspelen op het onveiligheidsgevoel. Er is geen enkel probleem. Meer zelfs: we creëren geen problemen, maar we lossen ze op.”

Met de installatie van het terrein hoopt de stad de andere gemeenten of het gewest aan te zetten om hetzelfde te doen. Immers, zo zegt schepen Henri Simons, “er mag zeker nog een terrein bijkomen in het zuiden van Brussel. De andere gemeenten moeten volgen.” Simons stelt duidelijk dat het om een transitterrein gaat. Het college gaat een reglement opstellen dat de verblijfperiode van de zigeuners vastlegt. “Maximum drie weken”, stelt De Lille gerust. “De zigeunerfamilies zullen zich ook niet in Brussel kunnen laten domiciliëren.”

Naast het terrein ligt een lap grond die eigendom is van het OCMW van Vilvoorde. Toen De Lille en Simons ‘hun’ terrein twee weken geleden bezochten, hadden ze het idee om ook dat terrein open te stellen voor zigeuners. De Lille sprak daar al over met burgemeester Jean-Luc Dehaene van Vilvoorde. “Die vond het een goed idee. Alleen moet de OCMW-raad nog een beslissing nemen.”

06-11-2002

Het hele artikel lees je hier: https://www.nieuwsblad.be/cnt/nbra06112002_031