door © De Standaard

Wie aan den lijve wil ondervinden hoe het is om als rolstoelgebruiker of blinde een eind door de hoofdstad te moeten, kan dat de komende maanden in Brussel uittesten op een speciaal parcours. Het initiatief kadert in een bewustmakingscampagne van de Brusselse schepen voor Gelijke Kansen, Bruno De Lille (Groen!).

,,Al te vaak gebeurt het dat gehaaste chauffeurs die geen parkeerplaats vinden, de plek innemen die voorzien is voor mindervaliden, op het zebrapad of de stoep gaan staan of een verlaagde drempel van het voetpad blokkeren. Dat brengt personen met een beperkte mobiliteit – gehandicapten, maar ook ouderen of personen met een kinderwagen – in gevaar”, zegt De Lille.

De mentaliteit van de Brusselaars moet veranderen, vindt de schepen. ,,Daarom zijn er de komende maanden vier bewustmakingsacties gepland in de stad. Voorbijgangers zullen worden uitgenodigd een parcours af te leggen met een rolstoel of geblinddoekt samen met een een assistentiehond. Zo kunnen ze ondervinden hoe moeilijk het is voor mindervaliden om een stuk af te leggen in de stad. We hopen dat mensen daardoor dan ook hoffelijker zullen zijn wanneer ze geconfronteerd worden met een gehandicapte.”

De acties hebben plaats op het Muntplein (20 april en 21 september), de Grote Markt (31 mei) en het Emile Bockstaelplein (21 juni), telkens tussen 14.00 en 17.00 uur. Bij de acties worden ook informatiebrochures verspreid.