Eric Adams © Het Laatste Nieuws

>> I apologize but this text is only available in Dutch.

In Gent is het Theaterbomfestival al achter de rug, de Brusselse zusterversie heeft vrijdagavond plaats op de Bécokaai aan de Sainctelettesquare. in openlucht, om het gebrek aan locaties voor onafhankelijke Nederlandstalige theatergezelschappen aan de kaak te stellen. Zowat 100 artiesten treden op in 20 acts van 20 min, op drie wel zeer bijzondere podia.

Het festival wordt in de gang gelopen door het koor ‘t Mannenhart, een aantal in grijze jasjes met epauletten uitgedoste kerels. Ze brengen onder meer een liedje in het Brussels (over ‘splachende’ regen die van de daken loopt), en een Russische ‘nananana’, met blitse zonnebril en de hand op het hart.

Regisseur Vital Schraenen (ensemble Leporello, Tirasila) maakt deel uit van het mannenkoor en is ook initiatiefnemer van het Brusselse Theaterbomfestival. “Het theaterlandschap in Brussel is sterk verkaveld”, meent hij. ” de Beursschouwburg en het Kaaitheater hebben enkel oog voor de gevestigde gezelschapen. Alleen de Bottelarij doet inspanningen om haar programma open te trekken. Maar dat is zeker onvoldoende, wij vragen een structurele oplossing voor onafhankelijke theatermakers.”

“Er zijn veel te veel Brusselse artiesten die je nergens te zien krijgt, en ook Nederlandse gezelschappen komen hier nauwelijks aan de bak. Cultuurminister Anciaux, Brussels schepen De Lille en de Vlaamse Gemeenschaps commissie (VGC) zijn wel van goede wil, maar het ontbreekt Brussel aan een algemeen cultuurplan.”

Choreografe Karin Vyncke voegt er nog aan toe dat ze al jaren schippert tussen de Vlaamse en Franse gemeenschap. Volgens haar biedt die laatste in Brussel meer mogelijkheden, maar samenwerken is moeilijk omdat de politiek stokken in de wielen blijft steken. Wat er concreet moet veranderen weet ze ook niet zo goed. “Er is bijvoorbeeld wel het Centrum voor Amateurgezelschappen (CVA) in Anderlecht. Dat heeft een geschikte accommodatie, maar trekt alleen publiek aan met interesse voor niet-professioneel theater. Daardoor dreigen onafhankelijken die op professionele basis werken tussen twee stoelen te vallen. Misschien moeten de centra gewoon worden opengetrokken, weg van de enge circuits waar ze nu in vast zitten.”

Boot en camion

Het evenement op de Bécokaai is een ludieke actie. De deelnemers willen het kwakkelende beleid aan de kaak stellen, maar wel door groots uit te pakken met datgene waar ze goed in zijn: theater, muziek en performance voor een breed publiek. Omdat er geen zaal voorhanden is, hebben de optredens plaats op een boot, in een vrachtwagen en gewoon in openlucht.

Het merendeel van de artiesten woont en werkt in Brussel. Jan Hammenecker brengt een evocatie van John Massis en ‘ zal een helikopter tegenhouden met zijn tanden’. Karin Vyncke brengt een stukje theater over een moord die eindigt in een plas bloed. Naast het water danst een koppel de tango, discussiërend over bloemen, groenten, eieren, het maken van avances en kuspartijen.

Organisator Vital Schraenen belooft ook een bombastische afsluiter, “Jedermann muss platgespield” met Guido Shiffer in de hoofdrol. Misschien wel een passend voorsmaakje voor de Zinneke parade die zaterdag door Brussel trekt.

Festival de Theaterbom gaat door op vrijdag 24 mei, vanaf 19.30 uur aan de Bécokaai (bij Sainctelettesquare / Thurn & Taxis) – Metro Ijzer. kaarten kosten € 8,-.

23-05-2002