door © De Standaard

Op 7 mei vindt in Brussel de tiende editie van de Belgian Lesbian and Gay Pride plaats. Deze feesteditie heeft als thema “It’s a family affair”. Vorig jaar namen 15.000 mensen aan de optocht deel.

“Tijdens deze feestelijke editie van de Belgian Lesbian and Gay Pride staat familie centraal”, zegt Isha Van Alsenoy , woordvoerster van de Holebi-federatie. “Het woord familie heeft voor holebi’s namelijk drie verschillende betekenissen. Holebi’s worden meestal in een hetero-omgeving geboren en moeten daardoor de eerste jaren leren wat holebiseksualiteit is. Sommigen onder hen stichten bovendien zelf een gezin en tot slot zijn alle holebi’s ter wereld één grote solidaire familie.”

Ook dit jaar wordt niet enkel feest gevierd. “Hoewel de afgelopen jaren twee van de belangrijkste eisen van de Belgische holebigemeenschap, de antidiscriminatiewet en de openstelling van het huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht, al werden gerealiseerd, blijven er nog heel wat andere eisen op ons programma staan”, aldus nog Van Alsenoy.

Volgens de organisatoren blijven de holebi’s die een gezin hebben of er één willen stichten, nog steeds in de kou staan. Kinderen in het holebigezin hebben juridisch gezien slechts één ouder, terwijl ze in de praktijk worden opgevoed door twee mensen. Voor holebi’s blijft deze lacune in de Belgische wetgeving naar eigen zeggen de belangrijkste reden om verder te gaan met lobbywerk.

“Er werd al heel wat gerealiseerd voor en door de holebigemeenschap, maar we hebben nog heel wat werk voor de boeg”, zegt Bruno De Lille, de schepen van Gelijke Kansen van de stad Brussel. “Meer aandacht voor minderheden binnen onze minderheid zoals bijvoorbeeld oudere holebi’s, de organisatie van een dag tegen de homofobie en een aanpassing van de adoptiewet zijn slechts enkele van de eisen die de holebigemeenschap nog steeds heeft.”