door YV © De Morgen / Bron: zizo.be

Als het van Bruno De Lille, fractieleider van Groen in het Brussels Parlement, afhangt, kunnen transgenders in het Brussels Gewest voortaan kiezen of ze naar de mannen- of vrouwentoiletten gaan. Daartoe bereidt hij een wetsvoorstel voor, schrijft hij op de site zizo.be.

“We willen ervoor zorgen dat transgenders zich welkom voelen in een toilet naar keuze”, zegt De Lille aan De Morgen. “De wet zou natuurlijk enkel van toepassing zijn op gebouwen van het Brussels Gewest en van de negentien gemeenten.” Aparte toiletten voor transgenders ziet De Lille niet zitten, wegens “te stigmatiserend”. Hij wil enkel de symbolen van bestaande toiletten aanpassen zodat transgenders zich er comfortabeler kunnen voelen.

Opvallend is dat volgens De Lille de huidige wetgeving niet duidelijk is. “In de wet staat enkel dat een gebouw zowel een mannen- als een vrouwentoilet moet aanbieden”, zegt De Lille. “Maar ik denk niet dat je een boete kan krijgen, als een man een vrouwentoilet binnenloopt. Er bestaat natuurlijk wel een serieuze sociale druk om dat niet te doen.”

Voor het wetsvoorstel kreeg de fractieleider advies van het Instituut voor de Gelijkheid van Mannen en Vrouwen. Ook de holebifederatie Cavaria is voorstander van het initiatief.

Bathroom wars

In de Verenigde Staten deed een soortgelijke kwestie de gemoederen de voorbije maanden oplopen.

(…)

Het hele artikel lees je hier: http://www.demorgen.be/binnenland/-transgenders-moeten-kunnen-kiezen-of-ze-naar-mannen-of-vrouwentoilet-gaan-bcaee4e6/