door © De Morgen / VRT

In Brussel zijn een aantal tunnels gesloten omdat ze te bouwvallig zijn. In ‘De zevende dag’ wil Brussel Parlementslid Bruno De Lille (Groen) niet dat er miljarden euro’s worden gebruikt om de tunnels te renoveren in functie van de komende 50 jaar. Collega Cieltje Van Achter (N-VA) vindt wel dat dit moet gebeuren.

Volgens De Lille zijn er twee redenen voor de huidige staat van de tunnels. “Ten eerste waren de tunnels vaak slecht geconstrueerd, en ten tweede was er 30 jaar lang een desinteresse van de administratie en de politiek”.

Volgens Van Achter was de huidige situatie te voorkomen, als de politiek had geïnvesteerd. “Eigenlijk wisten ze al in 2005 dat de tunnels in slechte staat waren. Er is pas in 2008 een rapport besteld en dat is pas opgeleverd in 2013. Waarom is er toen niet geageerd? Is dat schuldig verzuim? Nalatigheid?”

Volgens De Lille heeft de vorige regering, waar Groen deel van uitmaakte, wel degelijk een aantal initiatieven genomen, maar heeft de volgende regering de hele kwestie weer laten liggen.

Al is dat slechts een deel van het probleem, stelt de politicus. De grote vraag is waar we nu naartoe gaan met de Brusselse mobiliteit. “De regering wil vandaag gewoon een miljard in de tunnels pompen voor de komende vijftig jaar, ‘en dan zitten we goed’. Dan zitten we niet goed: want met die tunnels zat Brussels met een enorm mobiliteitsprobleem. Ze herstellen zal files geen centimeter korter maken.” Hij stelt voor de tunnels te renoveren voor de komende vijf à tien jaar, in plaats van voor een langere tijd. De besparing die dat oplevert, moet gebruikt worden om extra trams, overstapparkings, metrobussen, een kilometerheffing… in te voeren.

(…)

Het hele artikel lees je hier: http://www.demorgen.be/binnenland/-tunnels-herstellen-zal-files-geen-centimeter-korter-maken-b028e85c/