door © Belga / Bruzz

De Brusselse regering buigt zich volgende donderdag over het expertenrapport dat op vraag van het Brussels gewest werd samengesteld over de hervorming van de Brusselse autofiscaliteit. Dat heeft Brussels minister van Financiën Guy Vanhengel (Open Vld) vrijdag verklaard. Hij kon er niet mee lachen dat het rapport was doorgespeeld naar de media door – dixit Vanhengel – een van zijn collega’s of hun kabinet.

De krant La Libre Belgique pakte vrijdag uit met het rapport. Daaruit zou blijken dat dieselwagens in het hoofdstedelijk gewest zes keer zwaarder dreigen te worden belast dan benzinewagens. Zonder de inhoud van de berichtgeving tegen te spreken, stelde minister Vanhengel vrijdag in het Brussels parlement dat die onvolledig is.

Sinds zijn verspreiding werd het document overgemaakt aan de verschillende betrokken spelers, onder wie de Brusselse parlementsleden en de bevoegde ministers uit Wallonië en Vlaanderen, “met wie de violen nog moeten worden afgestemd”, antwoordde de liberaal op vragen van Benoît Cerexhe (cdH), Bruno De Lille (Groen), Julien Uyttendaele (PS) en Jef Van Damme (sp.a).

De Financiënminister wilde niet ingaan op de inhoud, maar stak wel de loftrompet over het rapport. “Uitstekend, goed uitgelegd, evenwichtig en het houdt rekening met de regionale verschillen”. Hij hoopt tot een gemeenschappelijk standpunt te komen binnen de regering, maar ook in het parlement. De experten zullen ook in het parlement worden uitgenodigd om hun werk toe te lichten.

Het hele artikel lees je hier: https://www.bruzz.be/mobiliteit/vanhengel-over-rapport-autofiscaliteit-debat-moet-nog-plaatsvinden-2018-05-25