Het Internationale Greeters-congres ging officieel van start. Een ‘greeter’, letterlijk vertaald ‘iemand die je groet’, is een inwoner van een stad die zich kandidaat stelt om toeristen vrijwillig rond te leiden.

Voor toeristen is dit de ideale gelegenheid om de stad te leren kennen op een andere manier dan via de klassieke toeristische trekpleisters. Bezoekers voelen zich meer verbonden met een stad, wanneer ze rondgeleid worden door een ‘local’. Bovendien beleven ze hun bezoek op een heel andere manier.

Voorbij wandelen

“Brussel zit vol plaatsen waar je als toerist makkelijk aan voorbij wandelt en die je alleen of zonder lokale input moeilijk vindt”, aldus VGC-collegelid Bruno De Lille. “Zo mis je delen van de stad die mee het kloppend hart vormen, elk met een eigen verhaal. Alleen maar door op stap te gaan met een echte Brusseleir kan je deze prachtige stad doorgronden. Ik ben zelf een fervent ‘greeter” en ben er zeker van dat het greeters-netwerk alleen maar zal groeien. Gelijkaardige initiatieven als ‘couchsurfing’, waarbij inwoners hun huis openstellen voor toeristen, bevestigen de opwaartse trend van participatief toerisme”.

(Het Laatste Nieuws)