door VT © Bruzz

Ondanks het feit dat Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) volgend jaar wil starten met de werken aan de ring rond Brussel, zijn er momenteel geen onderhandelingen tussen Vlaanderen en Brussel. Dat zei minister-president Vervoort (PS) maandag in de commissie Infrastructuur. “Dit zijn gevoelige verkiezingstijden, de eerste schop zal wellicht pas voor na 2020 zijn.”

Het akkoord wordt gebetonneerd in een Memorandum of Understanding (MOU). Daar staan de grote lijnen zowel als de concrete uitwerking van de werken in. Zo’n MOU is nodig wil Vlaanderen vermijden dat Brussel het project juridisch tegenwerkt. De gesprekken daarover duren echter al bijna vijf jaar, en er is nog geen akkoord in zicht.

‘Kink in de kabel’

Momenteel wordt er zelfs niet onderhandeld. Dat werd duidelijk tijdens de commissie infrastructuur, waar Brussels Minister-President Rudi Vervoort (PS), minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) en minister van Leefmilieu Celine Frémault (CDH) uitgenodigd waren om tekst en uitleg te geven over het standpunt van de Brusselse regering in deze.

Vervoort maakte wel duidelijk dat hij vragen had bij de werkwijze van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). Die richtte in 2016 de Werkvennootschap op, die de werken zal begeleiden, en lanceerde ook een website met informatie over de werken rond de Ring, zonder daarover te overleggen met Brussel. Vervoort had het over een ‘kink in de kabel’.

‘Brussel regering intern oneens’

Volgens oppositielid Bruno De Lille (Groen) is de Brusselse regering te passief. “De regering zegt wel dat ze willen wegen op het project, maar in de praktijk laten ze zich gewoon doen,” zegt hij. “We willen dat Brussel daadkracht toont, en het overleg afdwingt,” klinkt het.

Hij denkt dat het probleem mogelijk bij de Brusselse regering zelf ligt. “Misschien is het probleem dat er tussen de verschillende regeringspartijen onenigheid is.”

Maar volgens Vervoort zijn de zaken wel duidelijk. “Het staat vast dat wij ons zullen verzetten tegen de verbreding van de ring. Maar een optimalisatie is wel mogelijk.”

‘Werken niet voor 2020’

Voor de regering lijkt het dossier geen haast te hebben. Vervoort gelooft niet dat de werken volgend jaar al zullen starten. “Dit zijn gevoelige verkiezingstijden, de eerste schop zal wellicht pas voor na 2020 zijn.”

Het hele artikel lees je hier: https://www.bruzz.be/mobiliteit/vervoort-werken-ring-pas-voor-na-de-verkiezingen-2018-03-26