door DV © Brussel Deze Week

>> I apologize but this text is only available in Dutch.

Voor de eerste keer in tien jaar mag het Vlaams Komitee Brussel (VKB) de erepenning Albert De Cuyper niet uitreiken in het stadhuis. De prijs Albert De Cuyper zet een persoon in de bloemetjes die zich het afgelopen jaar verdienstelijk heeft gemaakt voor de Vlaamse Brusselaars of voor het Nederlands in het algemeen. Dit jaar valt voormalig Vlaams minister-president Luc Van den Brande (CD&V) in de prijzen. 

De weigering, na eerdere toezeggingen en het drukken van de uitnodigingen, heeft volgens Vlaams schepen Bruno De Lille (Agalev) niks te maken met de persoon van Luc Van den Brande. “Ik wil Luc van den Brande persoonlijk ontvangen op het stadhuis,” aldus De Lille. Waar het schepencollege wel moeite mee heeft is het VKB. “Wij delen niet dezelfde waarden, wij zijn het niet eens met de manier waarop het Vlaams Komitee Brussel de Vlaamse Brusselaars zegt te verdedigen,” aldus De Lille. En concreet? “Wij vinden dat het VKB te dicht bij het Vlaams Blok staat,” zegt De Lille.

Een mening die gemeenteraadslid Marie-Paule Quix (Spirit, oppositie) niet deelt. Quix: “Ik heb het moeilijk met de beslissing, ook ik loop niet wild van het VKB. Ik ben het ook niet altijd eens met Luc Van den Brande, maar hij is een democratisch verkozen politicus van een democratische partij.”

Brussels parlementslide Brigitte Grouwels (CD&V) gelooft niet dat de persoon van Luc Van den Brande er voor niks tussen zit. “Waarom is het schepencollege pas op zijn beslissing teruggekomen nadat de naam van Luc Van den Brande bekend was?” zo vraagt Grouwels zich af. Zij beschuldigt het schepencollege van onverdraagzaamheid. En ze viseert daarbij, zo onderstreept ze, niet in de eerste plaats De Lille. Volgens haar staat ook het VKB voor pluralisme en is de ene Blokker die voor het VKB-tijdschrift schreef vertrokken toen hij zich als lid van de extreemrechtse partij bekende. “Het politiek correcte denken overheerst in het stadhuis”, aldus Grouwels.

10-10-2002