door © Bruzz

Het voorstel van ordonnantie om een decumul in te voeren heeft in het Brussels parlement wel een meerderheid gehaald, maar niet per taalgroep. Aan de Vlaamse kant is dat niet gelukt. “Dat hoeft ook niet”, legt de chef van BRUZZ-magazine Steven Van Garsse uit.

Het voorstel van onder meer Groen-parlementslid Bruno de Lille en Jef Van Damme van de SP.A maakt het voor Brussele burgemeesters en schepenen onmogelijk om te zetelen in het Brussels, maar ook niet in het federaal, Vlaams of Europees parlement.

Een meerderheid in het Brussels Parlement was er voor het voorstel, maar niet aan de kant van de Nederlandstalige politici. “De tegenstanders hebben daar verschillende redenen voor”, zegt Steven Van Garsse, chef van BRUZZ-magazine. “N-VA is tegen versnippering, Open VLD zegt dat parlementsleden zelf moeten kunnen kiezen en CD&V is iets gematigder.”

Er volgt nu een zogeheten afkoelingsperiode van een maand, gevolgd door een tweede stemming. Een meerderheid aan Nederlandstalige kant hoeft dan niet meer, legt Van Garsse uit. “Eén derde van de Nederlandstalige stemmen volstaat dan.”

Het hele artikel lees je hier: https://www.bruzz.be/videoreeks/vrijdag-8-juni-2018/video-vlaamse-meerderheid-hoeft-niet-voor-decumul