door © vrtnws.be

Er is in het Brussels parlement een meerderheid om het combineren van mandaten te verbieden, maar toch zal dat voorlopig niet gebeuren. Om een cumulverbod door te voeren, is er een meerderheid nodig bij elke taalgroep. Open VLD, CD&V en N-VA steunen het cumulverbod niet, daardoor is er geen Vlaamse meerderheid.

Heel wat parlementsleden hebben ook een mandaat als burgemeester of schepen, maar er gaan steeds meer stemmen op om dergelijke cumul te verbieden. Parlementslid of burgemeester zijn immers fulltime jobs, klinkt het bij voorstanders van dergelijk cumulverbod.

In het Brusselse parlement is er nu een meerderheid gevonden om een cumulverbod in te voeren. Aan Franstalige kant zijn Ecolo, PS en Défi gewonnen voor het idee. Aan de Vlaamse kant gaat het enkel om SP.A en Groen.

Moest het vandaag tot een stemming komen, zouden in totaal 48 parlementsleden voor stemmen, op een totaal van 89 zitjes, voldoende dus. Maar een cumulverbod kan enkel ingevoerd worden als er een meerderheid is bij beide taalgroepen, zowel aan de Franstalige kant als aan de Vlaamse kant dus.

Daar knelt het schoentje: SP.A en Groen hebben samen zes van de 17 “Vlaamse” zitjes in het Brussels parlement. CD&V, Open VLD en N-VA zijn niet gewonnen voor het idee, daarom komt er in Brussel voorlopig geen cumulverbod. Groen roept de Vlaamse partijen op om “de verstandige keuze te maken”, klinkt het bij persagentschap Belga.

“Voor ons is het logisch dat Brusselse politici binnenkort hun uitvoerend mandaat als burgemeester, schepen- of OCMW-voorzitter niet meer zouden mogen combineren met dat van parlementslid”, aldus Brussels parlementslid Bruno De Lille (Groen). “We zijn een jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen, het is nu dat we de beslissing moeten nemen.” Volgens Groen gaat het om een kwestie “van het vertrouwen van de kiezers in politiek te herstellen.”

Het hele artikel vind je hier: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2017/11/24/-vlamingen-blokkeren-decumul-in-brussel-/