Persbericht Groen

Groen is ontzet dat Open VLD een voorstel tegenhoudt om het ritssysteem voor de Brusselse verkiezingslijsten te verplichten. Bruno De Lille, fractieleider voor Groen: “De voorzitster van Open VLD zegt voortdurend dat elke liberaal ook een feminist is. Vandaag in Brussel tonen ze echter het tegenovergestelde: een voorstel dat voor meer vrouwen in het parlement kon zorgen, werd door de VLD gekelderd. Luister niet naar mijn woorden, maar kijk naar mijn daden? Ik ben diep teleurgesteld.”

Vandaag werd in het Brussels Parlement gestemd over een wetsvoorstel om een ‘totale rits’ in te voeren op de Brusselse kieslijsten. Elke kandidaat moet dan van een ander geslacht zijn, dan de kandidaat boven hem of haar. Zo zorgen we voor een gelijke verdeling van de vrouwelijke en de mannelijke kandidaten op de kieslijsten.

Bruno De Lille: “Als je vaststelt dat we na alle campagnes ‘stem vrouw’ en de pariteit op de lijsten, nog altijd maar aan 40% vrouwen in ons parlement komen, dan moet je een extra inspanning doen. Het invoeren van die totale rits kon ervoor zorgen dat de 50/50 verhouding gehaald wordt. Door de blokkering van de VLD zullen de Brusselse vrouwen nu nog langer moeten wachten op die evenredige vertegenwoordiging.”

Open VLD kon het voorstel blokkeren omdat er een dubbele meerderheid nodig was voor de goedkeuring ervan. Zo kan het gebeuren dat het wetsvoorstel tegengehouden werd met 72 stemmen voor en maar 9 tegen. Bruno De Lille: “Open VLD misbruikt hier een beschermingsmechanisme voor de Nederlandstaligen om een niet-communautair voorstel te saboteren. Zo holt men dit beschermingsmechanisme uit en zet men de communautaire vrede op het spel. We zien nu al dat ze in de discussie rond de decumul hetzelfde manoeuvre willen voeren.”

16 MRT 2018

Contact:
Bruno De Lille
Fractieleider Groen
Brussels Hoofdstedelijk Gewest