door Ingrid Klasen © Het Nieuwsblad

>> I apologize but this text is only available in Dutch.

Bruno De Lille rolt van de radio in de politiek en wordt schepen in Brussel-stad

Brussel

Bruno De Lille (27) is de nieuwe aanwinst van Agalev in Brussel-stad. Verkozen en meteen schepen voor Vlaamse Aangelegenheden. De Lille had het succes van de groenen niet verwacht.

De Lille, presentator van het avondprogramma De Grote Beer op Radio 2: “Het was de eerste keer dat de Agalev-lijst in Brussel alleen op kwam en we veroverden meteen een zetel.” Hij mag meteen in een coalitie zetelen met Ecolo, PS-SP en PSC-CVP. Zij sleepten 27 van de 47 zitjes in de wacht. Ecolo steeg van drie naar negen zetels. De Lille: “Toch was het voor ons heel belangrijk om los van Ecolo op te komen. Wij wilden de verhoudingen duidelijk stellen tussen de twee groene partijen. Nu heeft Agalev duidelijk laten zien dat ze van niemand cadeautjes wil. We hebben op eigen kracht een zetel binnengehaald. Agalev en Ecolo zijn gelijkwaardig.”

De Lille is sinds augustus 1999 politiek actief. Hij koos voor Agalev omdat hij zich daar naar eigen zeggen het beste thuis voelt. “Dat heeft een speciale reden. Ik woon sinds augustus 1998 samen met mijn vriend in het centrum van Brussel. De groenen staan het meest open voor de naleving van de rechten voor holebi’s (homoseksuelen, lesbische vrouwen en biseksuelen).”

“En natuurlijk vind ik milieubewustzijn erg belangrijk. Er is in Brussel nood aan een degelijk mobiliteitsbeleid. In mijn nieuwe functie wil ik mij graag concentreren op de Vlaamse cultuur maar ook de derde wereld, gelijke kansen en holebi-rechten.” De kersverse Vlaamse schepen is al een tijdje actief in Brusselse holebi-jongerengroepen Basta (tot 26 jaar) en Xtra (26-36 jaar).

Bruno De Lille, geboren in Kortrijk en opgegroeid in Wevelgem, houdt zich nog tot eind december met iets heel anders bezig dan politiek. Hij is radiomaker. Na het behalen van zijn diploma ‘Meester in de Dramatische Kunsten’ ging hij aan de slag bij Radio 2 West-Vlaanderen. Daar nam hij presentatie- en redactiewerk op zich. In 1999 begon hij op de VRT-radio met ‘De Grote Beer’ (producer en presentator), ‘Het Feestcomité’ (producer) en ‘Zomertijd’ (producer). In januari moet hij afscheid nemen van dit milieu om zich volledig op zijn taak te kunnen richten in het Brusselse college.

14-10-2000