door GO © Het Volk

>> I apologize but this text is only available in Dutch.

Lokeren

Zaterdag werd de 14de nationale voordrachtwedstrijd voor afgestudeerden van de muziekacademies gehouden. Deze wedstrijd wordt georganiseerd door Pro Arte Juventus en de stedelijke academie voor muziek en woord. Ze staat open voor afgestudeerden van de voordrachtklas van het muziekonderwijs, die een grote onderscheiding behaalden. Dit jaar waren er zes: Wim Annerel (Lokeren), Katrien De Munck (Waregem), Bruno De Lille (Kortrijk), Beate Luyckx (Beringen), Peggy Roegiers (Eeklo) en Bjorn Rzoska (Lokeren).

Naast vrij werk dienden de kandidaten poëzie voor te dragen van Gwij Mandelinck. Dit is het pseudoniem van Guido Haerinck. Guido Haerinck (55) is stadsbibliothecaris in Watou (Poperinge) en redacteur van Dietsche Warande en Belfort.

Op niveau

Wij vroegen bekende Vlaming en leraar verbale expressie aan de Lokerse academie voor muziek en woord Chris Van Den Durpel zijn mening over de voordrachtkunst in Vlaanderen.

“Het niveau is dit jaar opmerkelijk goed. Enkele jaren geleden was er nog een malaise, maar vandaag werd ik aangenaam verrast. Wat me toch weer opvalt, is dat steeds dezelfde stukken gekozen worden. En dat is de fout van de leraars. Het bewijst dat er toch bitter weinig wordt vernieuwd. Ik heb het vermoeden dat er weinig hedendaagse lectuur wordt gelezen”.

Hoe is het gesteld met de belangstelling van de Lokerse jeugd voor de ‘voordrachtkunst’?
“Er zijn nog steeds voldoende inschrijvingen, maar ik meen dat in tegenstelling tot de muziek “het woord” toch wat stiefmoederlijk wordt behandeld, vooral dan wat promotie naar het lager onderwijs toe betreft. Waarom, zoals voor muziek, geen aparte initiatie voordragen en dictie?”

Uitslag

De jury bestond uit de initiatiefnemers van de wedstrijd (Herman Magherman en Hugo Govaert), de directeur van de academie Jo Van Eetvelde, schepen van cultuur Theo De Meyer, schepen van onderwijs Marc Van Hoecke, Folr Demedts (voorzitter koninklijke commissie van toezicht op het Landjuweel), Gwij Mandelinck (auteur van de opgelegde tekst), Marita Vandenplas (lerares aan het koninklijk muziekconservatorium te Gent) en Eric Vermiere (leraar voordracht aan de stedelijke academie te Roeselare).

De eerste prijs (7.500 fr.) werd in de wacht gesleept door Katrien De Muyck van de academie Waregem met werk van G. Gezelle, J. Hanlo, H. Claus, K. Van Kooten en I. Michiels, door haar gebundeld als “Een golf, als alle andere”. Bruno De Lille (Kortrijk) en Wim Annerel (Lokeren) deelden de tweede prijs (5.000 fr).

September 1991