door O.D.W. – Wevelgem © Het Volk

>> I apologize but this text is only available in Dutch.

De koninklijke maatschappij “De Melomanen” organiseerde in de raadszaal van het provinciehuis in Gent de 40ste De Gruyterwedstrijd voor voordrachtkunst. De Melomanen beogen de beoefening van het Nederlands in het algemeen en de bevordering van het schoon gesproken woord in het bijzonder. Twee Wevelgemnaars, Bruno De Lille (Wevelgem) en Reinhard Lagae (Gullegem) deden het bijzonder goed in deze hooggewaardeerde voordrachtwedstrijd.

Waren de meisjes groter in aantal (er waren 68 deelnemers) en scoorden ze gemiddeld beter dan de jongens; in de categorie jongens 15 tot 18 jaar deden de Wevelgemse afgevaardigden het met een eerste en tweede plaats uitstekend.

Bruno De Lille, Memlincstraat, Wevelgem is 15 jaar en volgt het vierde jaar VSO aan het St.-Pauluscollege in Wevelgem. Met zijn keuzestuk “Kunstmatige inseminatie” van Wim Sonneveld, was hij goed voor de eerste plaats. Reinhard Lagae, Marktstraat, Gullegem, werd in diezelfde categorie tweede, maar behaalde wel de prijs voor de beste uitspraak met zijn interpretatie van “Graaf Dracula”. Reinhard (16) won overigens op 11-jarige leeftijd reeds deze De Gruyterprijs en vorig jaar werd hij tweede op het Hippoliet Van Peene-juweel.

Bruno De Lille is blijkbaar een gehoorzame jongen, want toen zijn ouders hem aanraadden dictielessen te volgen in de Wevelgemse muziekschool, waar hij Ward Baert en Johan Desramault als leraars had, deed hij dit gewillig. “Het beviel me uitermate, zodat ik na één jaar dictie ook voordracht ben gaan volgen.” Hij deed dit twee jaar in Wevelgem, evenlang in Lauwe en nu reeds 5 jaar in Heule.

Een eerstvolgende gelegenheid doet zich reeds voor op woensdag 8 maart wanneer hij samen met Marjolein Vermeulen het St.-Pauluscollege vertegenwoordigt op de VAN (Vereniging Algemeen Nederlands)-wedstrijd in Roeselare. Hij probeert het nogmaals met “Kunstmatige inseminatie” terwijl Marjolein Vermeulen haar kans gaat met “Iets sterks!” Voor deze wedstrijd werd in het Wevelgems college een selectieproef gehouden en Carl Stevens gaat alvast mee als reserve.

Alhoewel Bruno De Lille niet onmiddellijk denkt aan een beroepscarrière als voordrachtkunstenaar of toneelspeler – volgend jaar gaat hij aan de Gentse Nijverheidsschool industriële wetenschappen studeren – is hij toch niet afkerig van amateurtoneel. “Zelf heb ik hiervoor nog geen stappen gezet, maar vroeg of laat wil ik ook dit eens proberen,” besluit hij ons gesprek.

03-03-1989