door © Het Nieuwsblad

>> I apologize but this text is only available in Dutch.

Hij is geboren in Wevelgem, zijn ouders zagen hem het liefst ingenieur worden, maar hij voldeed niet aan hun wensen. Bruno De Lille ziet zichzelf meer als cabaretier. Het humorconcours is daarom een goede springplank. Onvoorbereid is hij niet. De jongeman brengt een stuk uit de zelfgeschreven theaterproductie Allé Ali. Ali is de eerste zwarte koning van België.

“Zo jong nog met mijn 22 jaren”, vraagt Bruno De Lille zich af. Hij weet in ieder geval dat hij voorbestemd was om ingenieur te worden. “Dan heb je toch een diploma, dan kun je nog altijd …”, echoden zijn ouders. Maar Bruno droomde van andere dingen. Hij wou cabaretier worden.

“In Vlaanderen bestaat daar geen opleiding voor. Ik trok een jaar naar het Rits in Brussel en merkte dat regisseur worden niet echt je dat is. Ik ging twee jaar naar het conservatorium van Brussel en merkte dat een acteur en een cabaretier echt twee verschillende dingen zijn.”

“Onder impuls van Bruno Schevernels, docent voordracht in Brussel, besloot ik het dan maar zelf te doen. Ik schreef ‘Enkele reis, halve prijs naar Cuba’, een cabaretvoorstelling over Dominiek Klopterop, en schuimde daarmee de Vlaamse jeugdclubs af. Een harde maar effectieve leerschool.”

“Het resultaat? Ik schreef een tweede tekst. Allé Ali. Die handelt over de belevenissen van een klein migrantje in België. Intussen studeer ik voordracht aan het Antwerps conservatorium. ‘t Is wel geen cabaret, maar ‘t lijkt erop en bovendien wil ik ook nog carrière maken bij de radio. Samen met Arlette Sterckx repeteer ik, probeer ik het uit en maak van de tekst een echte voorstelling.”

Het is moeilijk als je jezelf moet bewijzen gedurende de vijftien tot twintig minuten die de organisatoren van een humorconcours je toemeten. Dat weet ook Bruno De Lille. “Het stukje tekst dat ik voor het humorologie-concours gebruik, draait vooral om Ali’s vader. Hoe heeft hij Ali gemaakt? Hoe gelukkig is hij in zijn huwelijk? Hoe houdt hij zijn kinderen onder controle en hoe gaat hij het hoekje om?”

“Ali is een kleine migrant. Samen met papa, mama en tien oudere broertjes woont hij ergens in Afrika. Een betere start van je leven kan je je moeilijk voorstellen. Ali’s vader is werkloos, gokverslaafd en zit meer bij de hoeren dan bij zijn vrouw. Een leukere papa kan je je moeilijk voorstellen.”

“Als papa overlijdt, kan mama haar opluchting nauwelijks verbergen. Vanaf nu kan ze haar kinderen opvoeden zoals zij dat wil. Maar met Ali heeft ze problemen en ze moet hem wegjagen. De wereld is aan de durvers, denkt Ali. Hij komt naar België om koning te worden.”

16-04-1996