door DW © De Weekbode

>> I apologize but this text is only available in Dutch.

Vorig weekend vonden in Gent de voordrachtwedstrijden om het “De Gruyterjuweel” plaats, georganizeerd door de koninklijke vereniging der Melomanen. In de kategorie 15 tot 18-jarigen behaalde Bruno De Lille uit Wevelgem de eerste plaats met 90 % van de punten. Hij kreeg tevens de speciale prijs voor de uitspraak.

In totaal namen 106 deelnemers, afkomstig uit 56 gemeenten, aan de wedstrijd deel. Bruno ging voor de derde opeenvolgende keer met de eerste prijs lopen. Hij is geboren op 2 juli 1973, woont aan de Memlincstraat 1 en studeert industriële wetenschappen in Gent.

Omdat zijn ouders vonden dat hij er wat schuchter bijliep, lieten ze hem diktielessen volgen. Zijn lerares bemerkte zijn talent en stelde voor dat hij eveneens de lessen voordracht zou bijwonen. Zo kreeg Bruno de mikrobe te pakken en begon hij deel te nemen aan voordrachtwedstrijden. Vier tot vijf keer per jaar neemt hij aan een wedstrijd deel.

Aan welsprekendheidswedstrijden deelnemen, ziet hij niet zo zitten. “Het verschil is dat je bij de welsprekendheidstornooien zelf een tekst moet maken en die dan naar voor brengen. Je moet de erin vermelde ideeën ook kunnen verdedigen. Daartegenover is voordracht het brengen van bestaande teksten. Je kunt die teksten, proza of poëzie wel zelf kiezen maar je hoeft daarom nog niet achter de inhoud te staan. Het brengen van de tekst is wat telt.”

De lessen voordracht volgt hij in Gullegem, bij Dominique Gal. Daarnaast volgt hij nog lessen toneel in Menen bij Patrick Rozé. Zijn doel is om, na het beëindigen van de humaniora de toneelklassen van Herman Teirlinck te kunnen volgen. Hiervoor moet hij echter slagen in het toelatingsexamen. “Ik zou graag bij het professionele toneel gaan”, bekent hij. “Een job als regisseur zie ik ook wel zitten, maar ga toch liever het toneel op als akteur.”

Onmiddellijke toekomstplannen zijn de deelname aan de voordrachtwedstrijd Franciscus Donatius Vandaele in Ieper op 24 maart en een wedstrijd in Antwerpen op 27 april.

Alles laat vermoeden dat Bruno De Lille in de toekomst nog van zich zal laten spreken.

01-03-1991