door Heleen Debeuckelaere © BRUZZ

De stripwinkel Het B-Gevaar zal op 31 december voor de laatste keer de deuren openen. Eigenaar Erik Deneyer ziet het na 27 jaar hard labeur niet meer zitten. Toch wil hij liefst in schoonheid eindigen: “Neen draag geen rouwband, maar kom mee ons afscheid vieren.”

B-gevaar is sinds 2017 gevestigd in de Beenhouwersstraat. Het is de enige Nederlandstalige stripwinkel in Brussel, maar had al eerder te kampen met financiële problemen: “Het is niet simpel als Nederlandstalige winkel,” aldus Deneyer. “Ik kan pendelaars niet aan mij binden, die hebben vaak al een eigen stripwinkel in hun thuisstad, en de Brusselse Nederlandstaligen komen steeds minder langs.”

“De echte verzamelaars worden al een dagje ouder. Ik, als eenmanszaak, kan ook heel moeilijk bijkomende promotie maken bij media of in scholen. De fut om dingen te organiseren is er niet uit, zo komen er volgende week nog negen striptekenaars langs om te signeren en is er een tentoonstelling lopende. Maar ik zie de toekomst niet meer rooskleurig, dat is waar.”

“Een bijzondere man”

“Ik begrijp dat het moeilijk is om te doen wat hij doet,” betreurt Brussels parlementslid en vaste klant Bruno De Lille (Groen). “Maar Erik is een bijzondere man. Hij gaf mij mijn stripopvoeding. Op basis van een aantal vragen kan hij jou dingen aanraden die later jouw favoriet worden. De man leeft voor strips, iets gaan halen bij hem is zoveel meer waard dan gewoon iets oppikken uit de Fnac.”

Ook klant van het eerste uur, theatermaker Kris Struys van Theater Erasmus, vindt de sluiting uitzonderlijk spijtig: “Dit is een Brussels monument. Ik ken Erikal sinds het begin van Het B-Gevaar en we zijn via de winkel vrienden geworden. In Het B-Gevaar kon je dingen gaan ontdekken en striptekenaars ontmoeten. Dit is uitzonderlijk spijtig.”

Niet rooskleurig, maar wel met grandeur

“Mijn klanten zijn de beste klanten, en strips zijn mijn leven,” zegt Deneyer. “Dus het is nog niet zo duidelijk wat 2020 voor mij in petto heeft.” Hij werkt ook al een tijdje in het Marc Sleen museum, maar ook daar loopt zijn contract af eind deze maand. “Ik ben heel fier op wat we daar bereikt hebben, maar de stichting Marc Sleen en ik hebben verschillende visies.”

“Met enkel de winkel kan ik mijzelf niet onderhouden. De stripwereld in Vlaanderen is heel verkleuterd: onbekend is onbemind en 10 procent van de strips eten 90 procent van de winst. Een winkel met een iets te gepassioneerde eigenaar zoals de mijne heeft het dan vanzelfsprekend niet gemakkelijk.”

Maar Deneyer wil in grandeur eindigen, en nodigt daarom stripfans en liefhebbers van zijn winkel uit voor het Vijf voor Twaalf afscheidsfestijn op 12 december en de lopende tentoonstelling ‘Nero door Severin’. Daarna kan je nog tot het einde van het jaar langskomen voor een kerst- of eindejaarscadeau, “zoals altijd volgens het ‘zeg me wie je bent en ik adviseer jou welke strip bij je past’-principe.”

Het hele artikel lees je hier: https://www.bruzz.be/culture/art-books/enige-nederlandstalige-stripwinkel-het-b-gevaar-stopt-na-27-jaar-2019-12-06